Армія рф масово використовує Starlink на фронті: у SpaceX розводять руками

17:20, 10.02.2024
Армія рф масово використовує Starlink на фронті: у SpaceX розводять руками

Starlink на російській позиції зафіксовано українським дроном. (Скріншот відео)

Російські окупанти почали масово використовувати на передовий обладнання Starlink для своїх військових потреб.

 

Кілька російських компаній вже продають такі системи на території рф для військових та цивільних потреб. Їх використання окупаційними військами на фронті тільки збільшується.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє американський військовий портал Defense One.

 

Зазначається, що російські війська дійсно можуть використовувати системи Starlink на фронті. Причому вперше українська сторона виявила ці системи “кілька місяців тому”, але з того часу їх використання окупаційними військами рф на фронті тільки збільшується.

 

За словами українських військових, росія закуповує Starlink через треті країни. “Коли їх будуть сотні, нам буде важко жити… Я вражений, що вони не зробили цього раніше”, – каже один з бійців.

 

При цьому, за даними видання, використання росією Starlink посилює проблеми, з якими стикаються українські військові, яким і так не вистачає боєприпасів. Українські артилерійські підрозділи, наприклад, випускають близько 2000 снарядів на день, – пишуть журналісти.

 

Попри те, що сама компанія нещодавно заявила, що не веде бізнес в рф і робота Starlink на російській території просто заблокована, Москва щонайменше може використовувати ці системи на території України, – вважає Брайан Кларк, старший науковий співробітник Інституту Гудзона.

 

“росія може просто надати помилковий GPS-сигнал на термінал Starlink, щоб він подумав, що користувач перебуває на підконтрольній Україні території”, – переконаний Кларк.

 

Також, за даними видання, кілька російських компаній вже продають Starlinks на території рф для військових та цивільних потреб.

 

 

Компанія SpaceX, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заперечила, що веде будь-які офіційні справи з російським урядом або зі збройними силами рф.

 

“SpaceX не веде жодних справ із російським урядом чи його військовими”, – зазначили в компанії Ілона Маска у відповідь на запит Укрінформу.

 

Зокрема, SpaceX посилається на заяву, розміщену на їхній офіційній сторінці у мережі Х (колишньому Твіттері):

 

“Starlink не працює в Росії, тобто сервіс не працюватиме в цій країні. SpaceX ніколи не продавала та не розміщувала продукцію Starlink у Росії, а також не відправляла обладнання в РФ. Якщо російські магазини стверджують, що продають Starlink для обслуговування в цій країні, вони обманюють своїх клієнтів”.

 

Окрім того, SpaceX заявила, що Starlink не працює в Дубаї. “Starlink не можна придбати в Дубаї, а SpaceX туди не доставляє свою продукцію”, – йдеться в заяві.

 

Водночас там повідомили, що Starlink не уповноважує жодних сторонніх посередників, торгових посередників або дистриб’юторів продавати свої системи в Дубаї. “Якщо SpaceX отримує інформацію про те, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або є неавторизованим користувачем, ми розслідуємо скаргу та вживаємо заходів для дезактивації термінала, якщо це підтвердиться”, – додали у компанії.

 

За даними українських військових, окупанти почали масово використовувати Starlink на окупованих територіях України. “росія почала купувати Starlink Ілона Маска через Дубай із повністю ліцензованими акаунтами”, – написав в мережі X користувач з ніком @NHunter007.

 

Згодом цю інформацію почали підтверджувати й українські військові та журналісти. Повідомляється, що якщо раніше використання росіянами Starlink на фронті були поодинокими, то зараз це стало “массово”. росія закуповує системи з ліцензованими акаунтами через Дубай.

 

“Поштучно давно возили, а тут вийшла інфа, що почали масово завозити активовані. Працюють тільки в Україні (Донбас — Крим), але ж роблять підміну GPS положення”, – додав користувач @NHunter007.

 

Як повідомляла «УМ», раніше засновник компаній SpaceX та власник соцмережі Twitter Ілон Маск відмовив Збройним силам України у проханні увімкнути Starlink у районі Криму. Доступ до Starlink також коливався у міру зміни лінії фронту.

 

Дані, які вивчили журналісти, показують, що робота сервісу обмежувалася зонами, які утримувала Україна, а на територіях, які вона хотіла відбити, систему було вимкнено. Через це у ЗСУ виникли проблеми зі зв’язком під час звільнення Херсона, але після звільнення сервіс швидко підключили.