Азербайджан «колотить»: Алієв уп'яте стає президентом, опозиція «бунтує»

12:26, 08.02.2024
Азербайджан «колотить»: Алієв уп'яте стає президентом, опозиція «бунтує»

Опозиційна партія Народний фронт Азербайджану заявила, що не визнає результати позачергових президентських виборів.

Згідно з даними Центральної виборчої комісії Азербайджану, чинний глава держави Ільхам Алієв здобуває перемогу на дострокових президентських виборах.

 

Як інформує УМ, про це повідомили азербайджанська служба "Радіо Свобода" та сайт ЦВК Азербайджану.

 

За даними ЦВК з 93,35% виборчих дільниць, Ільхам Алієв набрав 92,05% голосів. Захід Орудж, який йде другим, отримав 2,19% голосів.

 

Опозиційна партія Народний фронт Азербайджану заявила, що не визнає результати позачергових президентських виборів.

 

"Справжніх виборів не було, оскільки вибори проходили без конкуренції, свободи були повністю обмежені, в атмосфері страху, погроз та адміністративного терору, а оголошені результати не є вираженням волі народу та є нелегітимний", – йдеться в заяві Народного  фронту Азербайджану.

 

За даними екзитполу, чинний президент попередньо отримав 93,9% голосів виборців, а жоден із решти шести кандидатів не набрав і 2%.

 

Ільхам Алієв успадкував владу від батька Гейдара Алієва. Він чотири рази перемагав на виборах президента в Азербайджані: у 2003, 2008, 2013 і 2018 роках. Конституційний референдум 2009 року скасував обмеження президентських термінів і дозволив Ільхаму Алієву балотуватись у третій та четвертий рази.

 

Нагадаємо, що Ільхам Алієв у грудні 2023 року несподівано оголосив про дострокові президентські вибори, хоча міг перебувати на посаді до 2025-го.

 

Через відмову допустити на вибори спостерігачів від Парламентської асамблеї Ради Європи та наклала на Азербайджан політичні санкції. Проте азербайджанська делегація сама вирішила вийти зі складу ПАРЄ, не чекаючи рішення.

 

Як повідомляла УМ, Ільхам Алієв підняв прапор Азербайджану над Карабахом.