Міноборони анонсувало запуск Е-реєстру військовозобов'язаних

14:12, 19.01.2024
Міноборони анонсувало запуск Е-реєстру військовозобов'язаних

На початку другого кварталу цього року планують запустити електронний кабінет військовозобов'язаного. Верифікацію в реєстрі "Оберіг" вже проведено.

 

Як інформує УМ, про це 19 січня заявила заступниця міністра оборони України Катерина Чорногоренко в ефірі телемарафону.

 

Електронний реєстр, за який нещодавно проголосували депутати ВР, планують запустити на початку другого кварталу 2024 року, тобто, на початку квітня. "Як тільки закон набуде чинності по факту ми можемо приступити до цієї роботи. І в другий квартал можемо надати такий функціонал", – зазначила Чорногоренко.

 

Вона додала, що спочатку буде доступним функціонал електронного кабінету призовника, військовозобов'язаного: тобто, можливість актуалізувати свої дані.

 

"Буде надано період, щоб військовозобов'язаний ці дані актуалізував, надав останні достовірні дані. І далі вже ТЦК будуть використовувати ці дані у своїй щоденній роботі", – розповіла заступниця міністра. Чорногренко сказала, що нова електронна система, яку планують впровадити в рамках цифровізації армії, повинна буде вдосконалити ведення військового обліку.

 

Вона зазначила, що верифікацію в реєстрі "Оберіг" вже проведено. "Ми верифікували дані й трансформували паперові дані в цифрові. Усунули дублі, неактуальну інформацію, яка була наявна в реєстрі. І зараз покращуємо роботу ТЦК, щоб не було додаткових зайвих відправлених повісток, щоб не було нецільового повідомлення військовозобов'язаних прибути в ТЦК", - додала Катерина Чорногоренко.

 

Заступниця міністра не відповіла прямо на питання, чи будуть в е-кабінеті військовозобов'язаного повістки. "Повістки - це питання, яке буде розглядатися в рамках так званого "мобілізаційного" закону.

 

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в ефірі Українського Радіо заявила, що Україні потрібно дозволити мобілізацію засуджених на фронт.

 

"Українське законодавство забороняє залучати до лав Збройних Сил України не лише засуджених, які перебувають у в’язницях, але й тих, хто відбув своє покарання та перебуває на волі. Якщо раніше засуджені за злочини прийдуть до ТЦК, їм відмовлять. На жаль, вони зняті з військового обліку і жодним чином не можуть допомогти армії", – пояснила заступниця міністра.

 

Олена Висоцька зазначила, що Мінюст вже розробив пропозиції змін до законодавства, які наразі перебувають на розгляді в комітетах ВРУ. Чиновниця вважає, що не варто законодавчо обмежувати, які категорії засуджених можуть мобілізуватися до ЗСУ, а які – ні. "Давайте надамо можливість всім, щоб саме бажання долучитись було головним визначальним принципом", – додала вона.

 

Нагадаємо, що раніше проти мобілізації засуджених виступив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

 

Як повідомляла УМ, Рада проголосувала за створення електронного реєстру військовозобовʼязаних.