Сьогодні всеукраїнський День пам'яті «кіборгів»

09:53, 16.01.2024
Сьогодні всеукраїнський День пам'яті «кіборгів»

Знаметина на увесь світ вежа ДАПу.

Всеукраїнський День пам'яті "кіборгів" – захисників Донецького аеропорту в Україні щороку відзначається 16 січня.

 

Про це нагадує газета Україна молода.

 

«Кіборги», як наших воїнів «охрестили» вороги за незламність духу - тримали героїчну оборону Донецького аеропорту протягом 242 днів, до січня 2015 року.

 

Завдячуючи незламному характеру і сталевій волі українські бійці показали справжній приклад самопожертви, спротиву і вірності військовому братерству.

 

 Донецький аеропорт став одним з символів українського опору російським окупантам.

 

За межами людських можливостей, під постійними обстрілами, в умовах майже повного оточення, українські військові до останнього утримували ДАП та чинили героїчний спротив 242 дні.

 

За офіційними даними, захищаючи донецький аеропорт, загинуло понад 200 військових.

 

Також варто додати, що офіційно вважається, що бойові дії у Донецькому аеропорту тривали 242 дні й вщухли 21 січня 2015-го. А офіційною датою завершення його оборони визнано 22 січня, коли його залишив начебто останній уцілілий «кіборг».

 

Насправді ж чималий клапоть доти незагарбаної території ДАПу ще біля двох діб після 21-го з пекельними боями тримало всього-на-всього семеро українських десантників 90-го аеромобільного батальйону.

 

У частині їх деякий час вважали зниклими безвісти, або ж і загиблими. А між тим ворог казився від безсилля, нездатний усіма своїми силами вибити сімку «кіборгів» із будівлі пожежної служби летовища.

 

Сьогодні вшановують пам'ять захисникам-"кіборгам", згадуючи їх подвиг такими словами: "Вони витримали. Не витримав бетон!"

 

Як повідомляла УМ, День вшанування захисників ДАП 20 січня: Резніков і Залужний підписали спільний наказ.