Для підтримки України та біженців ООН просить виділити $4,2 млрд

11:56, 15.01.2024
Для підтримки України та біженців ООН просить виділити $4,2 млрд

Україна потребує колосальних коштів для відновлення.

Із проханням виділити $4,2 млрд на підтримку потерпілих від війни громад в Україні, а також українських біженців і спільнот, що їх приймають, протягом 2024 року звернулися до донорів Організація Обʼєднаних Націй і партнери.

 

Як інформує УМ, про це 15 січня у заяві ООН.

 

За даними організації, майже через два роки вторгнення 14,6 млн людей потребують гуманітарної допомоги в Україні — це 40% населення. Близько 6,3 млн людей залишили країну і залишаються біженцями, здебільшого в Європі.

 

В Організації зазначили, що напади росії, а також сувора зима загострюють потребу України в гуманітарній допомозі.

 

План гуманітарних потреб та реагування ООН потребує $3,1 млрд на 2024 рік та розрахований на 8,5 млн людей в Україні. ООН нагадала донорам про російські атаки по житлових будинках, школах та лікарнях, а також системах водопостачання, газу та енергопостачання.

 

Агентство ООН у справах біженців, має свій Регіональний план, який потребує 1,1 млрд доларів і орієнтований на допомогу 2,3 млн біженців та спільнот, що приймають.

 

Зазначається, що українські біженці в сусідніх країнах потребують посиленої та постійної підтримки, адже вони мають труднощі з доступом до медичного обслуговування та із працевлаштуванням. ʼЛише від 40 до 60% працевлаштовані, часто на нижчі за свою кваліфікацію посади, і багато хто залишається вразливим, не маючи засобів до існуванняʼ, – сказано у повідомленні ООН.

 

Загалом два плани ООН спрямовані на підтримку близько 10,8 млн людей в Україні та за її межами.

 

Як повідомляла УМ, Шокуючий звіт ООН: із 29 грудня від атак рф загинули десятки цивільних українців.