Морози залишили більше тисячі населених пунктів без світла й змінюють ситуацію на фронті

13:37, 09.01.2024
Морози залишили більше тисячі населених пунктів без світла й змінюють ситуацію на фронті

Сильні морози дошкуляють в тилу, але ще більше - на фронті.

В Україні через снігопад та шквальний вітер було знеструмлено 1025 населених пунктів. Найбільше населених пунктів, які залишилися без світла, на Дніпропетровщині, Одещині, в Миколаївській та Кіровоградській областях.

 

Як інформує УМ, про це 9 січня повідомили у пресслужбі Міністерства енергетики.

 

Так, у Дніпропетровській області без електропостачання майже 29 тисяч споживачів у 324 населених пунктах, в Одеській області знеструмлено 268 населених пунктів, на Миколаївщині – 215, в Кіровоградській області – 146 населених пунктів.

 

Також є відключення в Запорізькій – 59 населених пунктів, Херсонській —14, Чернігівській — 9 і в Чернівецькій — 8.

 

Як наголосили у відомстві, аварійні бригади в постраждалих від негоди регіонах переведено на цілодобовий режим роботи. Туди направляється додаткова техніка з інших областей. Проте роботу та пересування ускладнює ожеледь.

 

Також повідомлялось, що в Одеській області на трасі М-13 станом на ранок вівторка, 9 січня, через негоду залишається обмеженим рух для вантажівок і автобусів, а на трасі М-14 відновлюють рух.

 

"Залишається обмеженим рух для вищезазначеного транспорту по М-13 – Кропивницький-Кишинів (від кордону з Кіровоградською областю до кордону з Одеською)", — повідомив голова ОВА Олег Кіпер.

 

Також, за його словами, наразі триває відновлення руху для проїзду вантажного транспорту та автобусів на трасі М-14 Одеса — Мелітополь — Новоазовськ (ділянка на території Миколаївської області була перекрита).

 

А надзвичайники Прикарпаття двічі виїжджали для надання допомоги водіям, транспортні засоби яких опинилися в складних дорожніх умовах.

 

Також негода вплинула на ситуацію на фронті: через сильні морози кількість росіян, які здаються в полон, може збільшитися.

 

 Про це повідомив спікер об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун. за його словами, лише 7 січня знову близько 10 загарбників здалися в полон, і як добу перед тим.

 

"А загалом за місяць таких випадків близько сотні. І зараз, у зв’язку з морозами, похолоданням, ми очікуємо, що їх буде набагато більше, тому що досить важко втриматись в полі з тим екіпіруванням, яке є у більшості російських військовослужбовців", — сказав Штупун в ефірі телемарафону.

 

За його словами, іноді окупанти виходять самі здаються в полон. “Але більшість застають зненацька і вони просто не чинять спротиву", — сказав спікер.

 

Штупун розповів, що на Авдіївському напрямку окупанти й далі активні, але дещо зменшили кількість артилерійських обстрілів.

 

"Ми це списуємо на погодні умови, тому що не в повному обсязі можуть працювати безпілотники. Стало досить холодно й артилерійські обстріли знизились з понад 1000 позавчора до 617 за добу. Також зменшилася кількість штурмів. Окупанти раніше 50-60 разів штурмували за добу, а сьогодні лише 25. Але ворог активно продовжує завдавати авіаударів і зафіксовано 31 такий випадок", — розповів він.

 

За словами синоптиків похолодання в Україні ще триватимуть. Сильні морози в Україні протримаються до кінця тижня.

 

 Про це повідомила синоптикиня Укргідрометцентру Наталя Птуха.

 

З її слів, морози були на більшості території України, особливо інтенсивні по північному сходу — це Чернігівщина та Сумщина. "Оця минула ніч була найморознішою, по Чернігівщині та Сумщині - саме північні райони цих областей - температурні показники сягнули позначки по 24-25 градусів морозу", — сказала вона а ефірі телемарафону.

 

За словами синоптикині, вже від сьогодні ситуація почне змінюватися.

 

"По-перше, вже будуть дещо слабшати морози. Це арктичне повітря, яке до нас надійшло і сформувало таку погоду, уже дещо його вплив буде слабшати. І, відповідно, уже таких низьких значень у найближчі дні не очікуємо. Навпаки, у нас ось середа і четвер — це більше навіть як підвищення певне температури, але все одно в межах від'ємних значень. Тобто подекуди нуль, і невеличкий плюс може бути хіба що по півдню. Це буде сприяти руйнуванню тієї ожеледі, але все одно у нічні години стабільні від'ємні значення температури — 7-12 градусів. У четвер вже 2-8 градусів", — зазначила Птуха.

 

Синоптикиня Укргідрометцентру повідомила, що робити прогноз на наступну частину січня поки зарано.

 

Як повідомляла УМ, Погіршення погодних умов: в Україні знеструмлено сотні населених пунктів.