«Перепочинок або часткове звільнення»: демобілізація буде лише після війни

17:36, 24.12.2023
«Перепочинок або часткове звільнення»: демобілізація буде лише після війни

"Служити — це честь, а не покарання" — міністр оборони Умєров. (Фото: Фейбук Olexandr Detalist)

Повна демобілізація для військовослужбовців буде можливою тільки після війни, заявив міністр оборони Рустем Умєров.

 

Але поки триває війна, військові зможуть отримати «перепочинок або часткове звільнення» — це рішення передбачать у новому законопроєкті, який регулюватиме мобілізацію, демобілізацію, відстрочку та соціальний захист військових.

 

Як інформує УМ, про це Рустем Умєров розповів в інтервʼю «Суспільному».

 

«Слово «демобілізація» ми можемо використовувати тільки після того, як закінчиться війна. Оскільки ворог продовжує бойові дії, ми знайшли рішення, які дадуть можливість людині, яка вже два роки перебуває в периметрі, зрозуміти, які правила будуть для того, щоб вона перепочила або була частково звільнена. Ми працюємо над цим і юридично, і законодавчо, і технічно», — пояснив Умєров.

 

Він зазначив, що деталі про законопроєкт зʼявляться «найближчими днями». Його можуть скоро зареєструвати у Верховній Раді.

 

В Україні готують новий законопроєкт, який внесе зміни в мобілізацію та у військову службу. Заступниця голови комітету з нацбезпеки Марʼяна Безугла публікувала деякі головні нововведення проєкту закону, зокрема:

 

ті, хто прослужив під час воєнного стану 36 місяців, отримують право на звільнення, а якщо військовий пробув 12 місяців у зоні бойових дій за 24 місяці служби, то матиме право на відпустку у 90 днів за один раз, проте це віддалить строк отримання права на звільнення;

варіант короткострокового контракту для людей 18—25 років, коли вони добровільно підписують контракт на рік, обравши вакансію, і зможуть за рік звільнитися попри воєнний стан. Мобілізувати зможуть тільки з 25 років;

брати на військовий облік придатних до служби жінок. Жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на військову службу або залучити до забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінок можуть взяти на військову службу тільки в добровільному порядку.

 

Раніше Генеральний штаб ЗСУ та головнокомандувач Валерій Залужний подали запит на мобілізацію 450—500 тисяч людей. Президент Володимир Зеленський заявив: аби мобілізувати таку кількість людей потрібні аргументи, оскільки це питання додаткових грошей і забезпечення. Мобілізація 450—500 тисяч людей коштуватиме державі 500 мільярдів гривень.

 

Як повідомляла УМ, Умєров міркує про електронні повістки для військовозобов’язаних.