Морські дрони: Україна утворила 200-мильну смугу безпеки у Чорному морі

17:43, 22.12.2023
Морські дрони: Україна утворила 200-мильну смугу безпеки у Чорному морі

Морські дрони відіграють дуже важливу роль у війні з росіянами на морі. (Фото ГУР Міноборони)

Україна змогла утворити 200-мильну смугу безпеки у Чорному морі завдяки морським ударним дронам.

 

Саме успішні атаки об’єктів Чорноморського флоту рф допомогли створити безпечний морський коридор для торгових суден.

 

Як інформє Україна молода, про це повідомляє пресслужба ГУР Міноборони 22 грудня.

 

"Успішні атаки морськими дронами разом із нанесенням ракетних ударів по об’єктах російського флоту у Чорному морі та поблизу тимчасово окупованого Криму допомогли Україні витіснити ворожі кораблі із Севастопольської бухти та створити безпечний морський коридор для торгових суден", - йдеться у повідомленні.

 

Зокрема, представник ГУР з позивним "Тринадцятий", який командує флотом ударних надводних дронів, розповів у коментарі для The New York Times, що використання морських дронів Україною має важливе значення.

 

"Ніхто не має такого досвіду використання морських дронів, як ми. Немає ані викладачів, ані підручників. Ми зараз пишемо ці книжки", - акцентує розвідник.

 

Зазначається, що знищення російських десантних катерів класу "акула" та "серна", вдалі атаки на патрульний корабель ЧФ рф "Сєрґєй Котов" та розвідувальне судно держави-агресора "Іван Хурс" є роботою операторів морських дронів української воєнної розвідки.

 

За словами воїна, нова зброя відіграла дуже важливу роль у війні з росіянами на морі та довела свою ефективність.

 

«Тринадцятий» пояснив, що росіяни намагаються різними способами перешкоджати атакам морських дронів, тож кожна нова місія потребує вдосконалення як тактики, так і самої зброї.

 

"З кожною новою операцією вчимось і ми, і вони (росіяни - ред.)", - зазначив розвідник.

 

Фактом залишається те, що у 2023 році завдяки застосуванню морських ударних безпілотників Україна змогла очистити від росіян морську смугу розміром до 200 миль від узбережжя, утворивши безпечний судноплавний коридор, наголосили в ГУР МО.

 

"Їх можна відштовхнути. Панування росії у Чорному морі закінчилось", - підсумував воїн.

 

Як повідомляла "УМ", раніше голова СБУ Василь Малюк вперше розповів, що у роботі морських дронів «Sea Baby» використали спецзв’язок, щоб не покладатися тільки на Starlink та примхи Ілона Маска.