Кіберфахівці ГУР зламали податкову систему рф та знищили усю базу даних

17:10, 12.12.2023
Кіберфахівці ГУР зламали податкову систему рф та знищили усю базу даних

Відновити роботу податкової піля кібератаки росіяни безуспішно намагаються уже четвертий день поспіль. (Фото ГУР Міноборони)

Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міноборони України провели успішну спецоперацію на території росії: атакували податкову систему держави-агресора.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ГУР Міноборони у вівторок, натякаючи, що саме через це ворог вирішив помститися і згодом атакував українського оператора «Київстар».

 

Зазначається, що під час спецоперації воєнним розвідникам вдалось проникнути в один із добре захищених ключових центральних серверів федеральної податкової служби росії (фнс рф), а далі - у понад 2300 її регіональних серверів по всій росії, а також на території тимчасово окупованого Криму!

 

Внаслідок кібератаки усі сервери отримали шкідливе програмне забезпечення.

 

Паралельно у такий же спосіб була атакована російська ІТ-компанія Office.ed-it.ru, яка обслуговувала фнс рф.

 

«У результаті двох кібератак повністю ліквідовані конфігураційні файли, які роками забезпечували функціонування розгалуженої податкової системи рф - знищена уся база даних та її резервні копії (backup).

 

Зв’язок між центральним офісом у москві та 2300 російськими територіальними управліннями - паралізований, як і між фнс рф та Office.ed-it.ru, що була для податкової дата-центром (банком даних)», - йдеться у повідомленні розвідників.

 

У ГУР пояснюють, що фактично йдеться про повне знищення інфраструктури одного із основних державних органів терористичної росії та численних супутніх даних податкової за великий часовий період.

 

Інтернет-трафік податкових даних у масштабах усієї росії опинився в руках воєнної розвідки України.

 

Цікаво, що відновити роботу податкової росіяни безуспішно намагаються уже четвертий день поспіль. За оцінками фахівців, параліч у роботі фнс рф триватиме щонайменше місяць. Водночас реанімація податкової системи держави-агресора у повному обсязі - неможлива.

 

«Кібератака ГУР МО України стала черговим серйозним ударом по режиму в кремлі, який на певний час втратив контроль за податками й зборами», - констатують у воєнній розвідці.

 

Як повідомляла «УМ», слідчі СБУ відкрили кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного із національних операторів мобільного зв’язку «Київстар».