Відсьогодні відкрито декларації працівників ТЦК та військово-лікарських комісій

11:14, 10.12.2023
Відсьогодні відкрито декларації працівників ТЦК та військово-лікарських комісій

Декларації працівників ТЦК та членів ВЛК віднині в Україні у відкритому доступі.

Для публічного доступу в неділю, 10 грудня, відкрили декларації працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та членів військово-лікарських комісій. У відкритому доступі також доступні декларації тих осіб, які працюють у силах безпеки та оборони, але дотичні до державних закупівель.

 

Як інформує УМ, про це повідомили українські ЗМІ.

 

Водночас декларації військовослужбовців, співробітників розвідки та членів їх родин будуть закриті. Зокрема, з реєстру вилучено майже 200 тисяч декларацій осіб, які проходять службу у Збройних силах України або членів сімей, які перебувають у цій структурі. Також не будуть доступними декларації тих осіб, чиї родичі перебувають на тимчасово окупованих територіях.

 

Термін подачі декларації за 2021-2022 роки — до 31 січня 2024 року. Декларації за 2023 рік потрібно подати до 31 березня 2024 року.

 

Всього подати декларації має 800 тисяч осіб, з 10 грудня можна буде побачити понад 500 тисяч декларацій за 2021 рік і приблизно 400 тисяч за 2022 рік.

 

Нагадаємо, що Верховна Рада на початку вересня ухвалила законопроект №9534 про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Проте парламентарі не підтримали поправку №371 — про негайне відкриття декларацій чиновників. За поправку №371 проголосували лише 199 народних депутатів, проте для її ухвалення необхідно 226 голосів.

 

Водночас президента Володимира Зеленського закликали ветувати закон про е-декларування депутатів та чиновників. Петиція на сайті глави держави лише за кілька годин набрала необхідні 25 тисяч голосів.

 

12 вересня глава держави повідомив, що ветував документ, й пояснив, що це питання не лише політичної відповідальності парламенту, а й переговорів України із Євросоюзом щодо вступу. У цей день на сайті парламенту з'явилася пропозиція  Зеленського до закону про е-декларування, який він ветував. 20 вересня, парламент проголосував за публічне відкриття е-декларацій.

 

Нагадаємо, наприкінці вересня член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки, представник президента в парламенті Федір Веніславський пояснював, що громадяни не матимуть доступу до всіх документів посадових осіб. Це пов’язано з умовами воєнного стану в Україні.

 

Як повідомляла УМ, Рада проголосувала за відкриті декларації після вето  президента.