Президент нагородив дві бригади і полк ЗСУ, присвоїв звання Герой України чотирьом захисникам

13:03, 06.12.2023
Президент нагородив дві бригади і полк ЗСУ, присвоїв звання Герой України чотирьом захисникам

Звання Герой України у День Збройнихь сил присвоєно чотирьом захисникам, трьом із них - посмертно.

Дві бригади і полк Збройних Сил президент України Володимир Зеленський нагородив відзнаками "За мужність і відвагу".

 

Як інформує УМ, відповідні Укази №804/2023, №805/2023, №806/2023 оприлюднено 6 грудня на сайті Глави держави.

 

У документах сказано, що почесними відзнаками відзначено бригади і полк з метою гідного вшанування мужності та героїзму військових цих підрозділів, виявлених під час захисту державного суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України.

 

Президент, зокрема, відзначив почесною відзнакою «За мужність та відвагу» 164 радіотехнічну Слобідську бригаду Повітряних Сил ЗСУ, 110 окрему механізовану бригаду імені генерал-хорунжого Марка Безручка Сухопутних військ ЗСУ та 91 окремий Охтирський полк підтримки Сухопутних військ ЗСУ.

 

Зеленський привітав українських військовослужбовців зі святом і вшанував пам’ять українських захисників, які віддали свої життя за Батьківщину.

 

За його словами, це День сильних, день сміливих, день незламних, чоловіків, жінок, воїнів, Героїв, усіх, хто продовжує боронити державу, хто віддав своє життя, аби не віддати Україну.

 

Також у цей день Президент присвоїв звання Герой України чотирьом захисникам, трьом з них - посмертно.

 

Відповідні укази №800/2023, №801/2023, №802/2023, №803/2023 оприлюднені на сайті глави держави.

 

Як зазначається у документах, звання Герой України присвоєно українським воїнам за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

 

Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» присвоєно посмертно підполковнику Олександру Орлову, молодшому сержанту Дмитру Церахту і штаб-сержанту Анатолію Смітюху.

 

Глава держави також присвоїв звання Герой України молодшому сержанту Валерію Кучеренку. Президент вручив йому орден "Золота Зірка" 6 грудня у День Збройних сил України у госпіталі.

 

У жовтні 2023 року молодший сержант Кучеренко очолював штурмову групу для захоплення ворожої позиції на Луганщині. Під щільним вогнем противника українських боєць ручними гранатами знищив ворожу вогневу точку й першим увійшов на позицію, де з автомата знешкодив п’ятьох окупантів. Проте внаслідок вибуху ворожої гранати сам зазнав важких осколкових поранень усіх кінцівок. Його евакуювали з поля бою. Через поранення Валерій втратив руки. Нині захисник готується до встановлення біонічних протезів.

 

Як повідомляла УМ, 6 грудня в Україні відзначають День Збройних сил.