Далекосяжні плани: путін хоче вирішити демографічну кризу за рахунок України

09:49, 04.12.2023
Далекосяжні плани: путін хоче вирішити демографічну кризу за рахунок України

Могутність країни пов’язана з чисельністю її населення, вважає російський диктатор.

Із важкою демографічною кризою зараз стикається російська федерація. Подолати цю серйозну проблему російська влада намагається анексією українських територій та депортацією дітей.

 

Як інформує УМ, про це пише Financial Times.

 

"Ця криза є одночасно наслідком та причиною агресивної політики Кремля. Згідно з даними ООН, чисельність населення Росії зменшилася зі 149 мільйонів у 1994 році до 145 мільйонів у 2021 році, попри значний приплив мігрантів з Центральної Азії", - пише видання.

 

Дослідження The Lancet від 2022 року вказує на зростання надлишкової смертності в Росії під час пандемії COVID-19, яка становила приблизно 1,1 мільйона осіб. Крім того, Пентагон оцінює, що війна в Україні у 2022 році призвела до втрати Росією близько 120 000 солдатів, а сотні тисяч росіян залишили країну через конфлікт.

 

Путін добре розуміє масштаб демографічної проблеми й намагається вживати певних заходів. Через пів року після повномасштабного вторгнення в Україну він підписав указ про відновлення радянської нагороди "Мати-героїня", якою нагороджували жінок, які народили та виховали 10 і більше дітей. А менш як два тижні тому російський диктатор підписав черговий указ про оголошення 2024 року "роком сім’ї" в Росії.

 

Financial Times вказує, що анексія українських територій, де до війни проживало близько 8,6 мільйона людей, та викрадення та перевиховання українських дітей можуть бути частиною цієї стратегії. Водночас у Росії спостерігається зростання кампанії проти абортів, хоча дослідження показують, що заборона абортів не впливає безпосередньо на рівень народжуваності.

 

"Путін одержимий цією демографічною проблемою. На його думку, могутність країни пов’язана з чисельністю її населення. Чим більше населення, тим могутніша держава", – пояснює французький демограф Лоран Шалар.

 

Але і на цьому ще не все. В самій Росії зараз набирає обертів напіврелігійна кампанія за обмеження абортів. Хоча соціологи вже довели, що прямого зв’язку між забороною абортів і рівнем народжуваності в сучасному світі не існує. Тож загалом усі ці ініціативи Кремля дають скоріше зворотний ефект.

 

"Пандемія Covid-19 і "спеціальна військова операція" створили фон надзвичайної невизначеності щодо майбутнього. Мілітаризація життя в Росії також не спонукає людей поповнювати сім'ї (...) Ми бачимо феномен, з яким Росія стикалася багато разів – хвиля за хвилею війн і репресій, які виснажують людські ресурси", – каже експерт "Фонду Карнегі за міжнародний мир" Андрій Колесников.

 

Як повідомляла УМ, Народжуваність: Україна має покращити демографічну ситуацію після Перемоги.