Офіси омбудсменів України та рф відвідали десятки «своїх» полонених, фото

10:40, 01.12.2023
Офіси омбудсменів України та рф відвідали десятки «своїх» полонених, фото

Офіс омбудсмена РФ відвідав 119 полонених українців, а України – полонених росіян (Фото: Телеграм Омбудсман Лубінець Дмитро)

Відвідали по 119 полонених українських воїнів та росіян співробітники Офісів омбудсменів України та росії

 

Як інформує УМ, про це повідомив  уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграм.

 

"У Росії відвідали 119 українських захисників, які нині перебувають у полоні. Це вдалося зробити через взаємні домовленості Офісів уповноваженого в Україні та РФ.

 

Ми відвідали таку ж кількість російських військових, які перебувають у полоні на території нашої держави", - написав уповноважений.

 

Лубінець повідомив, що працівники українського Офісу поспілкувалися із росіянами та "вкотре переконалися, що наша країна дотримується Женевських конвенцій".

 

 

"Кожен (російський військовополонений в Україні - ред. ) ситий, забезпечений гігієнічними засобами, має право на працю, має можливість виходити на прогулянки. Щодо медичної допомоги, то вона також надається за зверненнями військовополонених. Також кожному передали гуманітарні пакунки із речами та продуктами", - зауважив Лубінець.

 

У свою чергу, за словами росіян, які поспілкувалися з українськими військовополоненими, вони теж надають медичну допомогу. Крім того, у полонених була можливість здійснити телефонні дзвінки родичам. Полонені українські воїни записали відеозвернення рідним, які невдовзі передадуть адресатам.

 

 Напередодні у Координаційному штабі України з питань поводження з військовополоненими заявили, що обмін полоненими припинився за ініціативи росії.

 

Як повідомляла УМ, Працювати не вмирати: полонені росіяни на роботах ефективніші за «звичайних» ув’язнених.