Воєнний стан: з України до Європи виїхало 650 тисяч чоловіків

19:14, 24.11.2023
Воєнний стан: з України до Європи виїхало 650 тисяч чоловіків

Наразі чоловіки - утікачі призовного віку перебувають у 30 країнах світу

З початку повномасштабного вторгнення росії приблизно 650 тисяч чоловіків призовного віку залишили Україну та мігрували до європейських країн.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє австрійське видання Express, а також «BBC Україна».

 

У Євростаті стверджують, що у 27 державах-членах ЄС, а також у Швейцарії, Ліхтенштейні й Норвегії перебувають 650 тисяч українських біженців чоловічої статі, які за віком підпадають під призов.

 

При цьому за даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, зазначає видання, від початку повномасштабного вторгнення з України виїхали близько 6,3 млн громадян, більшість з яких – жінки й діти.

 

Як свідчить аналіз даних Євростату, здійснений "ВВС Україна", зараз офіційний статус тимчасового захисту в ЄС мають 4,2 млн. З них 18,3% (768 тисяч) - це чоловіки віком від 18 до 64 років.

 

У той же час видання Exxpress отримало дані саме щодо вікової категорії 18 - 60 років.

 

Отримати такий статус можуть тільки ті, хто виїхав з України не раніше 24 лютого 2022 року.

 

"Проте видання та статистика не уточнює, скільки з цих чоловіків виїхали легально як батьки трьох дітей, інваліди 2 групи чи інші категорії осіб, які мають на це право. Також окремо не рахують чоловіків, які могли виїхати до ЄС з окупованих Росією територій", - зазначили журналісти.

 

Лише до Німеччини за даними німецького МВС, після 24 лютого 2022 року приїхав рівно 221 571 український чоловік віком від 18 до 60 років. З них 189 484 перебувають там і сьогодні.

 

Ці дані охоплюють лише тих, що зареєстровані офіційно. У МВС Німеччини вважають, що ще 100 тисяч не зареєстровані й перебувають в країні нелегально.

 

Схожа ситуація в Австрії – туди виїхали щонайменше 14 тисяч українських чоловіків, як стверджується, за підробленими документами чи користуючись "послугами" контрабандистів.

 

Відомо, що у серпні президент Володимир Зеленський заявляв, що за допомогою хабарів і сумнівних рішень ВЛК тисячі осіб виїхали за кордон і що хабарників будуть притягувати до відповідальності.

 

ВВС з посиланням на дані прикордонних служб країн, які межують з Україною, повідомляла, що від початку вторгнення РФ з України нелегально виїхали близько 20 тисяч чоловіків призовного віку, щоб уникнути мобілізації. Такі дані надали прикордонні служби країн, які межують з Україною. Стверджується, що ще 21 тисячу чоловіків затримали під час спроби втекти за кордон.

 

Як повідомляла УМ, дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні продовжено на 90 діб - до 14 лютого 2024 року. Відповідне рішення ухвалила Верховна Рада під ас засідання у середу.