Аудит Міноборони: у військовій частині на Чернігівщині виявили порушення на десятки мільйонів гривень

09:59, 21.11.2023
Аудит Міноборони:  у військовій частині на Чернігівщині виявили порушення на десятки мільйонів гривень

Перевірка однієї з військових частин Чернігівщини виявила збитки на 40 мільйонів.

Міністерство оборони перевірило одну з військових частин у Чернігівській області і виявило порушень на майже 38,8 мільйона гривень.

 

Як інформує УМ, про це Міноборони повідомило 21 листопада у Фейсбуці.

 

Наймасштабніше із чотирьох порушень — безпідставне завищення вартості генераторів, які купили у 2022 році. Збитки від цього сягнули 37,1 мільйона гривень. Посадовці військової частини укладали додаткові угоди з постачальниками, чим істотно змінювали умови договору. Через це вони закупили на 163 генератори менше від встановленої потреби.

 

Причому в період з жовтня 2022 по квітень 2023 року, коли генератори були критично потрібні військовим, більшість з них до військових частин не надійшли, а були на складах. Частка виданих генераторів для користування не перевищила 15% від закуплених.

 

Міноборони вже передало правоохоронцям інформацію про порушення командира військової частини, які призвели до втрат.

 

У жовтні Міноборони повідомило, що понад 123 мільйони гривень додаткових доплат отримали люди, які не брали участі в бойових діях. Аудит показав, що командири військових частин можуть надто вільно тлумачити терміни «бойові дії» та «бойове (спеціальне) завдання» і виплачувати додаткову винагороду на свій розсуд. Зокрема, в одному з випадків військовим понтонно-мостової роти, які працювали у Київській області, виплатили по 100 тисяч гривень «бойових».

 

Як повідомляла УМ, правоохоронні органи Греції затримали українця, якого підозрюють у скоєнні крадіжки на суму 43 мільйонів гривень у Міністерства оборони України.