Стягнення репарацій з Німеччини та Росії: у Польщі створено специфічну парламентську групу

12:25, 17.11.2023
Стягнення репарацій з Німеччини та Росії: у Польщі створено специфічну парламентську групу

Заступник міністра закордонних справ звернув увагу, що Польща повинна вимагати репарацій за збитки 1939—1945 років не лише від Німеччини, а й від рф

Парламентську групу сформувано у Польщі  - вона займатиметься репараціями від Німеччини і росії за збитки, завдані країні під час Другої світової війни.

 

Як інформує УМ, про це повідомив заступник голови Міністерства закордонних справ Аркадіуш Мулярчик у соцмережі Х.

 

"Ми створили парламентську групу з питань репарацій, компенсацій та відшкодувань, належних Польщі від Німеччини, та оцінки розміру компенсації, належної Польщі від Росії за шкоду, заподіяну під час Другої світової війни, відповідно до постанови Сейму від 14 вересня 2022 року", – повідомив Мулярчик у соціальних мережах.

 

Як він зазначив, до складу групи увійшли президент партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський, голова Міністерства культури і національної спадщини Пьотр Глінський та інші політики "ПіС", серед яких Марек Кухцінський, Казімєж Смолінський, Вальдемар Буда, Марек Аст і Пьотр Бабінець.

 

Мулярчик підкреслив, що питання виплати репарацій Польщі за втрати у Другій світовій війні "не зникне з національної та міжнародної політичної сцени".

 

1 вересня минулого року у Польщі було представлено звіт про втрати, яких зазнала Польща внаслідок німецької агресії та окупації під час Другої світової війни.

 

3 жовтня минулого року міністр закордонних справ Збігнєв Рау підписав дипломатичну ноту до німецької сторони щодо військових репарацій. У ній Польща вимагає, серед іншого, відшкодування матеріальних і нематеріальних збитків на суму 6,2 трлн злотих ($1,32 трлн), а також компенсації за завдані збитки.

 

За словами німецького уряду, питання репарацій і воєнних відшкодувань залишається закритим, і уряд Німеччини не має наміру вступати в переговори з цього приводу.

 

Також у Польщі обіцяли підготувати звіт щодо репарацій, які хочуть стягнути з Росії за збитки, завдані під час Другої світової війни.

 

Як повідомляла УМ, про контрибуцію й репарації Україна не проти вести переговори з росією.