Сьогодні День військового капелана

10:34, 25.10.2023
Сьогодні День військового капелана

В Україні військове капеланство має глибокі корені, сягаючи часів Київської Русі та козацтва. Джерело: https://slovoproslovo.info/ukraina-25-zhovtnya-vidznachae-den-viyskovogo-kapelana-rol-i-istoriya-duhovnih-lideriv-u-zsu

В Україні 25 жовтня відзначається День військового капелана. Ця професія має давню історію та велике значення для підтримки бойового духу військовослужбовців.

 

Про це нагадує Україна молода.

 

Військові капелани – це священнослужителі, які супроводжують військових, проводять богослужіння, опікуються моральним станом особового складу, відспівують загиблих тощо.

 

Вважається, що одним з перших військових капеланів був єпископ Мартин Турський у 4 столітті. У 742 році церковний собор дозволив священникам брати участь у військовій службі з певними обмеженнями. З того часу капелани діють в арміях більшості країн світу.

 

В Україні військове капеланство має глибокі корені, сягаючи часів Київської Русі та козацтва. У сучасній українській армії посади військових священників з’явилися з 2014 року із початком російської агресії.

 

У 2021 році Верховна Рада ухвалила спеціальний закон про службу військового капеланства, який набув чинності у 2022 році. Він закріплює рівність усіх конфесій та забороняє видачу капеланам зброї.

 

Станом на жовтень 2022 року в ЗСУ передбачено 738 штатних посад військових капеланів. Мандати на служіння отримали понад 240 священнослужителів різних конфесій. 25 жовтня, Держслужба з етнополітики та свободи совісті вручила перші 83 мандати на здійснення капеланської діяльності.

 

Як повідомляла УМ, українські капелани пройшли спецпідготовку на берегах Туманного Альбіону.