Синтез квантових точок: вчені зі США отримали Нобелівську премію з хімії

17:48, 04.10.2023
Синтез квантових точок: вчені зі США отримали Нобелівську премію з хімії

(Мунгі Бавенда,Луїс Брюс та Олексій Єкімов - цьогорічні лауреатами Нобелівської премії з хімії.)

Учені з США Мунгі Бавенда та Луїс Брюс, а також радянсько-американський науковець Олексій Єкімов  стали лауреатами Нобелівської премії з хімії 2023 року «за відкриття та синтез квантових точок - наночастинок, які настільки малі, що їхній розмір визначає їхні властивості».

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сторінку премії в мережі Х.

 

«Королівська шведська академія наук вирішила присудити Нобелівську премію 2023 з хімії Мунгі Бавенді, Луїсу Брюсу та Олексію Єкімову «за відкриття та синтез квантових точок»», - йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається на сайті премії, цьогорічна нагорода присуджується за відкриття та розробку квантових точок - наночастинок настільки дрібних, що їх розмір визначає їхні властивості.

 

Ці найменші компоненти нанотехнологій тепер поширюють світло у телевізорах і світлодіодних лампах, а також можуть допомагати хірургам, коли вони видаляють пухлинну тканину, серед багатьох інших речей.

 

«Квантові точки мають багато захоплюючих і незвичайних властивостей. Важливо те, що вони мають різний колір залежно від свого розміру», – заявив Йохан Аквіст, голова Нобелівського комітету з хімії.

 

Нагадаємо, що в Швеції та Норвегії триває Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати премії за 2023 рік. У четвер будуть названі лауреати з літератури. Лауреат премії з економіки буде оголошений у столиці Швеції Стокгольмі 9 жовтня.

 

У п’ятницю у норвезькій столиці Осло назвуть лауреата премії за сприяння встановленню миру.

 

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня – у річницю смерті Альфреда Нобеля.

 

Як повідомляла УМ, Каталін Каріко та Дрю Вайсман оголошені лауреатами Нобелівської премії з фізіології та медицини.