Завербовані РФ: півтори сотні кубинців «визволяють» Україну

15:35, 29.09.2023
Завербовані РФ: півтори сотні кубинців «визволяють» Україну

Російський "науковець" Володимир Шкунов займається вербуванням "наївних" кубинців.

Відомо про щонайменше 140 кубинців завербованих росією на війну в Україні.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє кубинське видання CubaNet.

 

Восьмеро завербованих на війну в Україні кубинців розповіли журналістам подробиці вербування та підготовки. За їхніми словами, перед вербуванням вони спілкувалися з провідним науковим співробітником Поволзької філії Інституту історії Російської академії наук та членом експертної ради при уряді Володимиром Шкуновим.

 

Російські ЗМІ з'ясували, що Шкунов адмініструє групу "Росія для кубинців" у Фейсбуці та очолює Ульянівське регіональне відділення Російського товариства дружби з Кубою.

 

Один із завербованих, Фідель Ернандес, сказав, що Шкунов пропонував йому "хорошу роботу на будові". Пізніше співробітник Російської академії наук запитав кубинця, чи той хоче вступити в армію. «Він сказав, що мені добре заплатять, і я погодився», – додав Ернандес.

 

Влітку 2023 року завербованих кубинців доставили літаком до Москви, а після підписання контрактів направили до 106 повітряно-десантної дивізії зі штабом у Тулі. За їхніми словами, там перебувають близько 140 кубинців.

 

Завербовані розповіли, що за участь у війні проти України їм пропонували разову виплату 195 тисяч рублів і щомісячний оклад у 204 тисячі рублів.

 

На початку вересня міністерство внутрішніх справ Куби виявило мережу торгівлі людьми, яка діє з Росії, щоб вербувати кубинських громадян, що проживають у РФ, а також деяких на Кубі, на війну проти України.

 

Міністр закордонних справ Куби Бруно Родріґес заявив, що громадянам країни не дозволяється ставати найманцями і брати участь у війнах.

 

Як повідомляла УМ, «М'ясо» з «Острова свободи»: кубинців вербують на війну в Україні.