Українські сили можуть досягти прориву на Півдні за певних умов — ISW

09:22, 25.09.2023
Українські сили можуть досягти прориву на Півдні за певних умов — ISW

Російські військові не мають достатніх сил, щоб укомплектувати оборону в глибину Запорізької області

Українські війська можуть здійснити значний прорив на Південному фронті та отримати перевагу в бойовій обстановці, якщо виконають кілька ключових умов.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW). 

 

Значний успіх Сил оборони буде більш імовірним, якщо:

 

—російські війська не матимуть необхідних резервів або бойової потужності для утримання оборони на заході Запорізької області;

—українські війська збережуть достатню бойову міць, щоб продовжувати наступ після виснаження бойової потужності російських військ;

—російські оборонні позиції за поточним районом бойових дій не так сильно заміновані і не так добре підготовлені, як укріплення, які прорвали українські війська.

 

Зазначено, що ця гіпотеза є хибною, якщо будь-яке з цих припущень не відповідає дійсності, однак “існують ознаки того, що ці припущення залишаються справедливими на момент написання цього звіту”.

 

Аналітики вважають, що російські військові не мають достатніх сил, розгорнутих у західній частині Запорізької області, щоб повністю укомплектувати оборону в глибину.

 

Операції України в Бахмуті утримують російські війська на Сході України і відволікають їх від Південного фронту, а також допомагають унеможливлювати створення стратегічного резерву.

 

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов заявив 22 вересня, що російські військові розгорнули свою “резервну армію” (25 загальновійськову армію) приблизно на північ від Бахмута для захисту від українських контрнаступальних зусиль на Сході України.

 

«Залишається незрозумілим, чи є у ЗСУ достатньо резервних сил і бойової могутності, щоб продовжувати проводити наступальні операції на Півдні доти, доки російська оборона не буде прорвана, щоб ефективно використати оперативний прорив», – йдеться у звіті.

 

Також залишається незрозумілим, наскільки заміновані та добре підготовлені російські позиції на південь від поточного району бойових дій.

 

В Інституті вказують, що український контрнаступ перебуває у надзвичайно динамічній фазі, та поки фахівці не готові надати впевнений прогноз розвитку подій, незважаючи на нещодавні позитивні показники.

 

«Спостерігачам слід проявити терпіння до плану української кампанії та очікувати, що контрнаступ України продовжиться до зими 2023 року і до весни 2024 року. Україні не обов’язково здійснювати раптове та різке глибоке просування, щоб досягти успіху», – додають в ISW.

 

Як повідомляла УМ, захисники України прорвали оборону російських окупантів у районі села Вербове Запорізької області