ЗСУ знищили щонайменше 5 російських «Тріумфів»

11:11, 22.09.2023
ЗСУ знищили щонайменше 5 російських «Тріумфів»

Збройні сили за останній місяць знищили дві такі установки в Криму

Протягом війни в Україні, російська армія втратила понад 12 тисяч одиниць військової техніки. Серед цих втрат - щонайменше п'ять пускових установок комплексу ЗРК С-400 "Тріумф". Це головні зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) Росії.

 

Як повідомляла УМ, про це повідомляє Newsweek.

 

За даними сайту Oryx, який враховує документально зафіксовані втрати під час війни, українські війська знищили п'ять транспортно-пускових установок (у кожній - чотири ракетні контейнери), а також кілька одиниць іншого обладнання, включно з пунктом управління, радаром і машиною забезпечення.

 

Дві такі установки знищили за останній місяць в анексованому Росією Криму, по військових об'єктах окупантів у якому Збройні сили України (ЗСУ) все частіше завдають ударів, ідеться в матеріалі, опублікованому ввечері 20 вересня. Дві російські батареї С-400 були атаковані наприкінці серпня на мисі Тарханкут і в середині вересня біля Євпаторії.

 

Як пояснив Newsweek військовий експерт Девід Гемблінг, знищення таких засобів протиповітряної оборони (ППО) як С-400 важливе з двох причин: по-перше, "раніше вважалося, що С-400 працювали добре, але тепер вони здаються вразливими", а по-друге, знищення цих ЗРК "пробиває дірки в ППО, якими потім можна скористатися".

 

У Службі безпеки України (СБУ) розповіли медіакомпанії ВВС, що українські дрони спершу вражали "очі" С-400, а потім завдавали удару крилатими ракетами "Нептун", що давало змогу "розкрити" систему ППО. Через утворені в ній "дірки" вже можна було наносити удари по військово- морській базі в Севастополі. Так 13 вересня пошкодили корабель і підводний човен - імовірно, за допомогою ракет Storm Shadow.

 

Вартість ЗРК С-400, в якому може бути кілька десятків пускових установок, а також пункт управління, радіолокаційний комплекс, засоби технічного забезпечення та інше обладнання, може перевищувати 600 мільйонів доларів.

 

Як повідомляла УМ, унікальна спільна спецоперація Служби безпеки України та Військово-морських сил України відбулася в ніч з 13 на 14 вересня поблизу Євпаторії. У рамках цієї операції був нейтралізований російський комплекс протиповітряної оборони "Тріумф", вартість якого становить 1,2 мільярди доларів США.