ЗСУ атакують останню лінію російських укріплень: що відомо про прорив на заході Запоріжжя

09:08, 22.09.2023
ЗСУ атакують останню лінію російських укріплень: що відомо про прорив на заході Запоріжжя

Українські бійці проривають останні російські украіплення на Запоріжжі

Українська бронетехніка вже діє на передовій перед останніми російськими оборонними укріпленнями у Запорізькій області. Однак ще рано робити остаточні висновки про повний прорив Збройних Сил України через цей оборонний шар окупантів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ISW.

 

«Геолокаційні кадри, опубліковані 21 вересня, вказують на те, що українська бронетехніка просунулася на південь від російських протитанкових ровів і загороджень типу "зуби дракона", які є частиною тришарової оборони, і вступила в обмежений бій безпосередньо на захід від Вербового (18 км на південний схід від Оріхова). Однак незрозуміло, чи утримують українські війська ці позиції», – йдеться у повідомленні.

 

Повідомляється, що аналітики вперше спостерігають, що українські сили використовують бронетехніку за межами російської тришарової оборони.

ISW наголошує, що присутність української бронетехніки за останньою лінією нинішнього російського оборонного шару вказує на те, що українці забезпечили прорив перших двох ліній цього шару у достатній мірі для того, щоб перекинути свою техніку вперед.

 

"Здатність українських військ перекинути бронетехніку до найпотужніших російських оборонних рубежів, призначених для їх зупинки, і прорвати їх, а також керувати цією технікою поблизу підготовлених російських оборонних позицій є важливою ознакою прогресу в українському контрнаступі", − наголошують аналітики

 

Як повідомляла УМ, бригади  "Гвардії наступу" успішно просунулися вглиб оборони російських військ у Запорізькій області. На напрямку Мелітопольського регіону, вони досягли часткового успіху, що дозволило українським військовим просунутися як вглиб, так і вширину оборони окупантів. 

 

ISW зазначає, що додаткові геолокаційні відеозаписи, опубліковані 20 і 21 вересня, вказують на те, що українські війська просунулися також на захід і південний захід від Вербового.

 

Таким чином російські війська, які наразі обороняються в західній частині Запорізької області, не змогли перешкодити українським військам поступово, але впевнено просуватися вперед з середини серпня.

 

ISW пише, що постійно спостерігає за повільним, але регулярним просуванням українських військ у цьому регіоні, незважаючи на те, що російські військові перекидають сюди частини відносно елітних підрозділів для посилення своїх оборонних операцій.

 

Також Інститут вивчення війни нагадав, що українські війська завдали низку ударів з безпілотників і ракет по російському аеродрому поблизу окупованих Сак у Криму і, можливо, пошкодили російські літаки.

 

Крім того, супутникові знімки підтверджують, що українські сили також завдали удару по 744-му центру зв'язку командування Чорноморського флоту в окупованому Криму 20 вересня. Знімки показують, що українські удари зруйнували значну частину командного пункту поблизу Верхньосадового що у 16 км на північний схід від Севастополя.