Україна і США домовились про спільне виробництво зброї

07:01, 22.09.2023
Україна і США домовились про спільне  виробництво  зброї

Президент Зеленський анонсував новий етап партнерства з США

Президент України Володимир Зеленський оголосив про низку важливих результатів після свого візиту до Сполучених Штатів. Однією з ключових угод стала домовленість про спільне виробництво зброї, зокрема, систем протиповітряної оборони. Це стане значущим кроком у зміцненні обороноздатності України та партнерства зі Сполученими Штатами в галузі військового виробництва. 

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо із відеозвернення президента у Teligram.

 

«Дуже важливий візит у Вашингтон був, дуже вагомі результати. Зустріч із президентом Байденом, із його командою. Є новий оборонний пакет: ППО, артилерія, снаряди, інженерні засоби.І довгострокова домовленість – будемо разом працювати, аби спільно з Америкою Україна виробляла необхідну зброю. Це новий рівень нашої єдності! Копродукція в "оборонці" зі Сполученими Штатами – це історична річ. Нова промислова база, нові робочі місця для обох наших народів. Україна зможе виробляти, зокрема, ППО», — заявив глава держави.

 

За його словами, Україна готується створити нову оборонну екосистему разом зі Сполученими Штатами, щоб виробляти зброю, щоб "разом іще більше посилити свободу й захист життя".

 

Президент переконаний, що "це матиме глобальні позитивні результати".

 

Він також розповів, що глава Мінстратегпрому Олександр Камишін підписав угоди про співпрацю з трьома ключовими асоціаціями. До роботи в Україні залучають понад 2 тисячі американських оборонних компаній.

 

Також сторони підписали меморандум про енергетичну співпрацю.

 

Говорили у США про відновлення України після бойових дій і про посилення інституцій України, аби очистити її "від будь-яких ворожих та корупційних впливів", підсумував Зеленський.

 

Раніше президент США Джо Байден привітав президента України Володимира Зеленського в Білому домі і заявив, що Америка залишається відданою наданню підтримки Україні щодо захисту від російського вторгнення.

 

Згодом держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив, що Сполучені Штати нададуть Україні 128 мільйонів доларів нової допомоги у сфері безпеки, а також 197 мільйонів доларів на озброєння і техніку.

 

Президент США Джо Байден оголосив про новий транш допомоги Україні і зазначив, що перші американські танки «Абрамс»будуть доставлені в Україну вже наступного тижня.

 

Він також додав, що пакет включає надання другої батареї ППО Hawk з постійними поставками додаткових батарей та інших систем щомісяця протягом зими.  
 


Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.