Відмовитися від російського: в Україні планують створити банк українських шрифтів – Мінкульт

14:36, 19.09.2023
Відмовитися від російського: в Україні планують створити банк українських шрифтів – Мінкульт

Верховна Рада планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту «Іжиця» та похідних від нього. (Фото: сайт Мінкульту)

Створити банк українських шрифтів та відмовитися від використання російських планує Міністерство культури та інформаційної політики. Про це йшлося 18 вересня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

Як інформує УМ, про це на своєму сайті повідомило МКІП.

 

Парламент планує відмовитись від використання у своїх внутрішніх документах російського шрифту «Іжиця» та похідних від нього.

 

На його зміну в проєкті постанови Верховної Ради запропоновано впровадити дизайнерський шрифт «Воля». Його розробила українська шрифтова дизайнерка Марчела Можина на базі літерацій головного художника УПА Ніла Хасевича.

 

Шрифт Volja — церемонійний шрифт ЗСУ. Його використовують для лазерного гравіювання, оформлення почесних грамот, подяк, посвідчень до нагород тощо. Офіційним шрифтом для ЗСУ став UAF Sans. Ним оформлюють, наприклад, зведення про втрати ворога.

 

 

Нагадаємо, що 20 липня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав звернення громадської організації «Правозахисна ініціатива» щодо припинення використання шрифтів російського походження в роботі Верховної Ради України та підготовку й ухвалення відповідного проєкту постанови Верховної Ради України.

 

Як повідомляла УМ, Лісовий обурився: в Україні досі є школи з викладанням російською мовою.