Справа Коломойського: суддя ВАСУ Ткаченко відпустив одного з фігурантів

14:20, 15.09.2023
Справа Коломойського: суддя ВАСУ Ткаченко відпустив одного з фігурантів

Суддя ВАКС відпустив фігуранта справи Коломойського без запобіжного заходу

Суддя Вищого антикорупційного суду, Олег Ткаченко, повідомив про сплив строків досудового розслідування у справі Коломойського. Одного з фігурантів відпустили без запобіжного заходу. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив очільник Національного антикорупційного бюро України Олег Новіков.

 

"Що стосується судді Олега Ткаченка, то, на його думку, у справі Коломойського спливли строки досудового розслідування і тому він відпустив без запобіжного заходу ексзаступника керівника напрямку – директора департаменту міжбанківського дилінгу ПриватБанку Ярослава Лугового", - повідомив голова НАБУ.

 

Новіков пояснив, якої логіки дотримувався суддя при прийнятті такого рішення.

 

"У березні 2018 року набрали законної сили "правки Андрія Лозового" (нардепа минулого скликання від Радикальної партії). Ними передбачалося, що у справах, які відкриті після запровадження правок, розслідування необхідно продовжувати через слідчих суддів, а до правок – постановами прокурора (заступника генпрокурора)", - зазначив голова НАБУ.

 

Справа, в якій Коломойському повідомили про підозру, була відкрита у 2017 році, тобто до правок, і там продовжували слідство постановами генпрокурорів.

 

Але у цій же справі раніше уже повідомляли про підозру за іншим епізодом – розтрата 8,4 млрд грн ПриватБанку ексголовою правління установи Олександром Дубілетом та іншими. Стосовно них матеріали виділили в нове провадження.

 

"А стару справу залишили без підозрюваних за іншими фактами. І от за одним з таких фактів повідомили про підозру вже Коломойському, Дубілету та решті. Однак, на думку судді Ткаченка, у справі уже спливли строки розслідування, бо про підозру у ній уже повідомляли й строки продовжували обраховуватись", - розповів Новіков.

 

Водночас він повідомив, що позиція щодо строків давності у цій справі має розбіжності навіть у стінах самого ВАСУ.

 

"Слідча суддя Вищого антикорупційного суду Лариса Задорожна, на відміну від свого колеги Олега Ткаченка, застосувала запобіжний захід до підозрюваного у справі олігарха Ігоря Коломойського про заволодіння 9,2 млрд грн ПриватБанку", - повідомив Новіков.

 

"Вона хоч і не заарештувала колишню начальницю департаменту міжбанківських операцій ПриватБанку Надію Конопкіну, але застосувала до неї запобіжку у вигляді 1,61 млн грн застави", - додав він.

 

Суддя також зобов'язала здати закордонні паспорти, не спілкуватися з Коломойським, іншими підозрюваними, свідками та виконувати інші зобов'язання.

 

"Імовірно суддя Задорожна іншої думки, бо запобіжний захід вона таки застосувала. Я буду стежити за цією справою. Цікаво, які рішення будуть по іншим підозрюваним", - зазначив голова НАБУ.

 

СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора викрили нові факти злочинної діяльності бізнесмена Ігоря Коломойського. Правоохоронці підтвердили, що олігарх отримав третю підозру. 
 

Як повідомляла УМ, Шевченківський райсуд міста Києва обрав запобіжний захід мільярдеру Ігорю Коломойському у вигляді тримання під вартою на 2 місяці з альтернативою внесення застави розміром 509 мільйонів гривень.