«Харківські угоди» доганяють: справу Януковича-Азарова передано до суду

13:05, 15.09.2023
«Харківські угоди» доганяють: справу Януковича-Азарова передано до суду

За матеріалами ДБР справу щодо Харківських угод передано до суду.

Досудове розслідування проти колишнього президента Віктора Януковича та колишнього прем’єра Миколи Азарова за обвинуваченням у держзраді через підписання "Харківських угод" завершило ДБР.

 

Як інформує УМ, про це 15 вересня повідомили на сайті Державного бюро розслідувань.

 

За даними слідства, Янукович у 2010 році отримав від керівництва Росії вказівку продовжити перебування на території Криму Чорноморського флоту РФ. Україна не збиралася продовжувати це перебування, але росіяни вирішили примусити тодішнє керівництво країни через енергетичний шантаж.

 

"Крім порушення Конституції та низки законів, Угода по суті передбачала розміщення нової військової бази на території України та фактично вводила нові правила продовження строку перебування чф рф в нашій країні. Поспішаючи догодити росії, Янукович у лічені дні вніс законопроєкт про ратифікацію Угоди як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою, і 27.04.2010 року рішення було ухвалене депутатами", - йдеться у повідомленні.

 

У ДБР вважають, що в результаті злочинних дій тодішнього керівництва України збройні сили РФ наростили свій особовий склад на території Криму та Севастополя.

 

"Ці сили були використані ворогом для окупації півострова у 2014 році. Також слідством задокументовано збитки держави, завдані екскерівництвом країни через підписання Харківських угод, на понад один трильйон вісімдесят мільярдів гривень", - додали в ДБР.

 

Януковича та Азарова обвинувачують у вчиненні державної зради та надання допомоги російській федерації у проведенні підривної діяльності проти України (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України). Покарання за цією статтею - від 12 до 15 років позбавлення волі.

 

Як повідомляла УМ, Янукович заочно арештований за незаконну втечу з України.