Тортури в російському полоні: спецдоповідачка ООН розпочала прийом свідчень

11:53, 15.09.2023
Тортури в російському полоні: спецдоповідачка ООН  розпочала прийом свідчень

Спецдоповідачка ООН з питань катувань Еліс Джилл Едвардс розпочинає прийом свідчень про тортури в російському полоні. (Фото: Телеграм Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими)

Прийом свідчень про факти тортур українців у російському полоні розпочинає спеціальна доповідачка ООН з питань катувань Еліс Джилл Едвардс.

 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у Телеграмі.

 

“На початку вересня Україну відвідала спецдоповідачка ООН з питань катувань Еліс Джилл Едвардс. Вона мала можливість особисто почути про численні катування наших захисників та цивільних”, - ідеться в повідомленні.

 

Коордштаб закликає правозахисні та громадські організації, об’єднання членів родин захисників України та цивільних заручників повідомляти спецдоповідачці ООН про факти тортур наших співгромадян із боку росіян.

 

Матеріали слід подавати на електронну пошту [email protected]

 

Як зауважили в Коордштабі, якщо подання відповідатимуть зазначеним нижче вимогам, їх буде враховано у фінальному звіті. Кінцева дата подання – 31 жовтня 2023 року.

 

Тема повідомлення: Input for SRT’s country visit to Ukraine.

 

Обмеження обсягу тексту: до 2000 слів.

 

Формат файлу: Word, PDF.

 

Мови повідомлення: англійська, французька.

 

Інформацію можуть подавати усі зацікавлені організації, включаючи громадські, а також об’єднання членів родин захисників України та цивільних заручників, щодо питань, пов’язаних із абсолютною забороною катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження.

 

Як підкреслили в Коордштабі, всі матеріали будуть розглянуті з дотриманням конфіденційності.

 

Повний звіт за результатами візиту в Україну з детальним аналізом та рекомендаціями спецдоповідачка ООН оприлюднить у березні наступного року в Женеві на Раді ООН з прав людини.

 

“Якісному оформленню матеріалів сприятиме використання Посібника ООН з питань ефективного розслідування і документування фактів катувань та іншого жорстокого, нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання, відомого як Стамбульській протокол, український текст якого розміщено за адресою”, - порадили у Коордштабі.

 

Дещо раніше директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов обговорив із Едвардс питання співпраці в рамках її моніторингового візиту в Україну.

 

Як  повідомляла УМ, у росії українські полонені піддаються тортурам.