Голова МЗС Японії таємно здійснює візит до Києва

08:06, 09.09.2023
Голова МЗС Японії таємно здійснює візит до Києва

Очікується, що Японія оголосить про свою участь у економічному відновленні України

Міністр закордонних справ Японії, Йошімаса Хаяші, сьогодні, 9 вересня, здійснює неоголошений візит до України. Цей крок був призначений для виявлення міцної підтримки Києву у його боротьбі з триваючим вторгненням Росії.

 

Як інформує Україна молода, про це з посиланням на японський уряд повідомляє Kyodo.

 

Це перший візит глави японського МЗС до України від початку Москвою повномасштабної війни в лютому минулого року. Решта країн-учасниць «Великої сімки» вже направляли своїх топ-дипломатів в Україну після вторгнення.

 

Хаяші, який минулої неділі вирушив у поїздку на Близький Схід і в Польщу, проведе переговори з українським колегою Дмитром Кулебою та розповість йому про плани Японії провести конференцію для сприяння економічному відновленню України на початку наступного року.

 

Очікується, що він також візьме участь у церемонії передачі українській стороні японських кранів та іншої техніки, призначених для видалення бомб, що не розірвалися.

 

Поїздка Хаяші відбувається після несподіваного візиту прем’єр-міністра Фуміо Кішіди до Києва в березні для переговорів із Президентом України Володимиром Зеленським напередодні травневого саміту G-7 у Хіросімі.

На зустрічі з Зеленським Кішіда пообіцяв $470 млн грантової допомоги для відновлення енергетики та $30 млн внеску на постачання нелетального обладнання через фонд НАТО.

 

Зеленський особисто взяв участь у саміті G7 у місті на заході Японії в день його закриття, причому лідери найбільших демократій тоді пообіцяли підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно для припинення незаконної агресивної війни Росії.

 

Раніше цього тижня Хаяші відвідав Йорданію, Єгипет, Саудівську Аравію та Польщу, де провів зустрічі зі своїми колегами та їхніми лідерами. В ході кожних переговорів японський міністр порушував питання війни в Україні, наголошуючи на її загарбницькому характері та необхідності міжнародної підтримки України.

 

Як повідомляла УМ, влітку начальник  ГУР Міноборони Кирило Буданов зустрівся із послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі.Зустріч відбулася у Києві в присутності першої заступниці міністра закордонних справ