Терміновий ремонт житла: Світовий банк виділив Україні $232 млн

10:18, 31.08.2023
Терміновий ремонт житла: Світовий банк виділив Україні $232 млн

Світовий банк оголосив про надання Україні допомоги на екстрені ремонти житла.

Україні Світовий банк виділив $232 млн допомоги на терміновий ремонт пошкодженого внаслідок російського вторгнення житла.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в пресслужбі банку.

 

"В рамках нового проекту Світового банку понад 100 000 родин в Україні отримає допомогу на проведення термінового ремонту житла, пошкодженого внаслідок російського вторгнення", - йдеться у повідомленні.

 

Цей проєкт дозволить власникам будинків провести дрібний ремонт: наприклад, замінити розбиті вікна або відремонтувати пошкоджений дах.

 

Також кошти на ремонт надаватимуться власникам осель у багатоквартирних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту.

 

"Проєкт HOPE допоможе тисячам українських родин отримати кошти, щоб розпочати ремонт своїх домівок до настання зими. Проєкт також підтримає уряд України у створенні основ для стійкої, інклюзивної та зеленої відбудови - це колосальне завдання, яке потребуватиме часу та значної міжнародної підтримки", - сказала віцепрезидентка Світового банку у справах Європи та Центральної Азії Антонелла Бассані.

 

У Світовому банку підрахували, що житловий сектор України внаслідок війни зазнав прямої шкоди на понад $50 млрд. Проєкт HOPE покликаний допомогти відремонтувати приблизно ті дві третини пошкоджених житлових будинків, які вважаються придатними для ремонту.

 

Йдеться про близько 98 000 окремих будинків і 8000 помешкань у 160 багатоквартирних житлових будинках у п'яти регіонах.

 

Фінансування проєкту складається з позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку у розмірі $70 млн, забезпеченої гарантією уряду Японії, та гранту у $162,5 млн від донорського Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України.

 

Згодом очікується додаткове фінансування до $800 млн від Світового банку та партнерів у вигляді кредитних гарантій, грантів та інших внесків.

 

Як повідомляла УМ, ще 1,75 млрд доларів фінансової підтримки через Світовий банк у вигляді гарантованих позик та грантів отримає Україна завдяки союзникам.