У Вінниці лікар наштампував ухилянтам 200 фіктивних довідок від $3 тис за штуку

14:12, 28.08.2023
У Вінниці лікар наштампував ухилянтам 200 фіктивних довідок від $3 тис за штуку

(Фото СБУ)

Контррозвідка СБУ спільно з Нацполіцією викрила у Вінниці масштабну схему ухиляння від мобілізації та затримала місцевого посадовця місцевого лікувально-діагностичного центру.

 

Лікар залюбки торгував фіктивними медичними довідками, які дозволяли уникнути мобілізації та втекти за кордон військовозобов’язаним.

 

Вартість "послуги" стартувала від $3 тисяч та сягала $10 тисяч максимум.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє СБУ, а також Офіс генпрокуророра у понеділок.

 

«За даними слідства, підозрюваний організував виготовлення фіктивних медичних документів для військовозобов’язаних. Підроблені довідки лягали в основу висновку військово-лікарської комісії про тимчасову непридатність до військової служби. Вони надавали право на тимчасовий виїзд за кордон для нібито проходження лікування», - поінформували  спецслужбі.

 

При цьому, до своєї незаконної діяльності лікар залучив більше ніж 10 осіб. Насамперед чиновників обласної військово-лікарської комісії.

 

 

Сума "послуги" залежала від "складності" діагнозу і терміновості його "встановлення".

 

Після отримання "замовлення" зловмисник звертався до своїх спільників з місцевої військової медкомісії, які фальсифікували медичні висновки про стан здоров’я їхніх клієнтів.

 

Таким чином вони створювали формальну підставу для "списання" ухилянтів з військового обліку і зняття відповідних обмежень щодо виїзду за кордон.

 

 

В Офісі генпрокурора додають, що своїх «клієнтів» медик детально інструктував про порядок оформлення документів та спосіб перетину кордону.

 

Співробітники СБУ встановили понад 200 епізодів вчинення злочину з боку організатора схеми та його спільників.

 

Правоохоронці затримали головного фігуранта "на гарячому" під час передачі йому нової суми неправомірної вигоди. Наразі йому повідомлено про підозру.

 

Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

 

 

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

 

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників оборудки. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

 

Як повідомляла «УМ», під час проведення понад 200 обшуків у ТЦК та СП, а також у лікарнях (ВЛК) правоохоронці вилучили понад 10 тисяч справ "хворих" ухилянтів