Голові столичної ВЛК повідомлено про підозру: фальсифікував довідки

11:18, 25.08.2023
Голові столичної ВЛК повідомлено про підозру: фальсифікував довідки

"Бізнесмен"-голові столичної ВЛК. (Фото: Телеграм Офіс Генерального прокурора)

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру голові ВЛК Подільського ТЦК та СП у сприянні незаконному переправленню чоловіків призовного віку через державний кордон України шляхом підроблення документів (ч. 3 ст. 332 КК України).

 

Як інформує УМ, про це 25 серпня повідомили Офіс Генерального прокурора у Телеграм.

 

"За даними слідства, підозрюваний разом із спільниками допомагав виготовляти довідки про непридатність чоловіків до проходження військової служби з подальшим зняттям з військового обліку. В подальшому ці документи були підставою для перетину державного кордону України.

 

Вартість послуги з виготовлення фальсифікованих медичних документів становила від 3 до 4 тис доларів США з людини.

 

Загалом до схеми були залучені 9 осіб, які підшуковували охочих уникнути мобілізації, а також особи, які безпосередньо виготовляли пакет необхідних документів – працівники медичних установ столиці, члени військово-лікарських комісій.

 

Вони організовували підготовку та видачу чоловікам призовного віку документів з фальшивими діагнозами для визнання їх непридатними для військової служби", - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Діяльність групи була викрита під час підготовки пакету документів для трьох чоловіків призовного віку та одержання від них грошових коштів.

 

За результатами слідчих дій у лютому 2023 року голові ВЛК Оболонського ТЦК та СП, а також 6 лікарям повідомили про підозру у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України, у тому числі трьом з них - у складі організованої групи.

 

Під час подальшого розслідування правоохоронці встановили причетність до цього кримінального правопорушення голови ВЛК Подільського ТЦК та СП у м. Києві.

 

Як повідомляла УМ, У ТЦК та в лікарнях поліція вилучила більше 10 тисяч медичних справ «хворих» ухилянтів.