Україна створить змішані медичні комісії для спрощення обміну полоненими - ГУР

16:22, 22.08.2023
Україна створить змішані медичні комісії для спрощення обміну полоненими - ГУР

представник ГУР МО Андрій Юсов: «Ми зобов’язані забезпечити належне поводження з усіма військовополоненими, незалежно від їхньої національності». (Фото: Телеграм Military Media Center)

В Україні створюють комісії, до яких залучатимуть трьох лікарів: одного лікаря від країни, яка утримує військовополонених, і двох лікарів від нейтральних країн.

 

Як інформує УМ, про це 22 серпня заявив представник ГУР МО Андрій Юсов, повідомили в Military Media Center у Телеграм.

 

"Україна оголошує про створення змішаних медичних комісій. Це допоможе звільняти українських полонених та допоможе також ворогу повертати своїх полонених. Це третій випадок у світовій історії, коли буде впроваджуватися така ініціатива", - розповів Юсов.

 

Згідно з Женевськими конвенціями, у комісію залучається троє лікарів: один лікар від країни, яка утримує військовополонених, і двоє лікарів від нейтральних країн.

 

"Ми зобов’язані забезпечити належне поводження з усіма військовополоненими незалежно від їхньої національності", - зазначив Юсов.

 

Він також наголосив на важливості цього кроку для звільнення полонених та висловив вдячність усім, хто брав участь у реалізації цієї ініціативи.

 

 Юсов нагадав, з початку повномасштабної війни відбулося 48 обмінів, 2598 полонених захисників і захисниць, а також цивільних повернулися додому. 

 

Як повідомляла УМ, із Маріуполя та Зміїного: Україна повернула з полону 95 захисників.