Теракт у Чернігові: слідчі з'ясовують обставини проведення виставки дронів

16:24, 20.08.2023
Теракт у Чернігові: слідчі з'ясовують обставини проведення виставки дронів

Поліція розглядає події таємничого заходу в Чернігові

У драмтеатрі Чернігова, що став мішенню для російської ракети, відбувався закритий захід. Зараз слідчі розглядають обставини проведення цієї події та її взаємозв'язок з ракетним ударом. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив очільник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус в ефірі телемарафону.

 

«Організатори звернулися з листом, що вони будуть проводити закриту зустріч представників бізнесу і волонтерів. Попросили нас забезпечити охорону громадського порядку та медичне чергування. Цей захід не передбачав залучення глядачів. Зараз по цьому питанню тривають слідчі дії, слідчі встановлять всі обставити»,- пояснив він.

 

Чаус наголосив, що за його даними, сторонніх відвідувачів у драмтеатрі Чернігова у момент удару не було, але це має встановити слідство.

 

«Спрацював сигнал повітряної тривоги, організатори і учасники спустилися в укриття, перебували там до завершення повітряної тривоги. Тобто вони були в укритті, коли в театр прилетіла ракета. Серед учасників дуже мало постраждалих. Більшість постраждалих - це саме люди, які заходилися і проходили поруч, проїжджали на транспорті», - додав голова ОВА.

 

Керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, ОГП Юрій Бєлоусов в ефірі телемарафону повідомив, що, за інформацією слідства, основна сила вибуху була в Чернігові 19 серпня спрямована саме на людей, які перебували навколо драмтеатру.

 

«Росія використала ракету Іскандер-М. І є кілька налаштувань цієї ракети. Ракета була налаштована таким чином, що вона підірвалася в повітрі. Такий вид налаштувань робиться для того, щоб збільшити максимальне ураження живої сили на відкритій місцевості. Драмтеатр, безумовно, також отримав пошкодження, але є припущення, що основна сила вибуху була спрямована на оточуючих людей», — додав керівник Департаменту

 

За словами Бєлоусова, розслідування здійснюється за двома магістральними напрямами. Перший – це встановлення тих осіб, які, приймали рішення про удар, і безпосередньо завдавали цей удар.

 

Наразі триває встановлення осіб з-поміж командного складу ЗС РФ, які віддали наказ про здійснення цього удару та конкретної військової частини, яка безпосередньо запускала ракету. Також вивчаються всі обставини, пов'язані з організацією виставки. Також відпрацьовується версія щодо наведення удару російськими агентами на території України.

 

Як повідомляла УМ, вчора 19 серпня, під час повітряної тривоги у Чернігові пролунали потужні вибухи. Місцева влада підтвердила, що окупанти ракетою "Іскандер" вдарили по центру міста. У момент атаки там перебувало багато людей.

 

Внаслідок атаки пошкоджений драматичний театр, площа, будівлі суду, Чернігівської ОВА, магазини та інші громадські заклади. Постраждали 148 людей, серед них семеро загиблих.

 

У момент удару у драмтеатрі проходила виставка дронів, яку анонсували заздалегідь. Організатори заявляють, що погодили проведення заходу з владою.