Україна змінила тактику на фронті, але США мають песимістичні прогнози – WP

10:46, 18.08.2023
Україна змінила тактику на фронті, але США мають песимістичні прогнози – WP

Розвідка США стверджує, що Україні не вдасться досягти основної мети наступу

Військове командування сповільнило темп українського наступу у тому числі через рішення зменшити втрати на полі бою, незважаючи на очікування західних союзників.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання The Washington Post із посиланням на співбесідників, знайомих з "секретним прогнозом" американської розвідки, українських, американських і європейських урядовців, які говорили на умовах анонімності

 

«В перший тиждень боїв (літнього наступу - ред.) Україна зазнала значних втрат проти добре підготовленої оборони Росії, незважаючи на західну техніку.

 

Спільні військові навчання, проведені американськими, британськими та українськими військовими, передбачали такі втрати, але водночас вважалось, що Київ прийме ці втрати як ціну прориву головної оборонної лінії Росії, заявили американські та західні офіційні особи.

 

Але Україна вирішила зупинити втрати на полі бою і перейти до тактики просування вперед невеликими підрозділами на різних ділянках фронту. Це призвело до того, що влітку Україна досягла лише поступових успіхів на різних ділянках фронту», - сказано у статті WP.

 

Варто додати, що американська розвідка вважає, що українскі війська не досягнуть ключової мети наступу – Мелітополя.

 

Як стверджують джерела видання WP, за оцінками американської розвідки, Україна не зможе досягти міста Мелітополь. Таким чином, якщо прогноз справдиться, Україна не виконає головну мету наступу – розірвати сухопутний коридор Росії з окупованим Кримом.

 

«Така похмура оцінка ґрунтується на здатності Росії захищати окуповану територію за допомогою фаланги мінних полів і окопів, і, ймовірно, спонукатиме Київ і західні столиці звинувачувати один одного в тому, чому наступ, на який було витрачено десятки мільярдів доларів західного озброєння і військової техніки, не досягнув своїх цілей», - додали у WP.

 

За словами американських посадовців, українські війська, які просуваються до Мелітополя з села Роботине, розташованого більш ніж за 50 миль (близько 80 км - ред.) від міста, залишатимуться за кілька миль від нього. Офіс директора Національної розвідки США відмовився від коментарів.

 

Мелітополь вважається воротами до Криму. Місто знаходиться на перетині двох важливих автомагістралей і залізничної лінії, які дозволяють росії перекидати військових і техніку з півострова на інші окуповані території на півдні України.

 

WP згадує, що Україна вклала величезні ресурси в Бахмут, у тому числі людські життя та боєприпаси. Дехто в адміністрації Байдена висловлює побоювання, що «зв’язані»  на сході українські війська можуть підірвати потенціал наступу на півдні.

 

Як повідомляла УМ, росіяни будують нову лінію оборони біля Маріуполя і підриваються на власних мінах на Херсонщині.