Екс-генерала СБУ Шайтанова засуджено до 12 років позбавлення волі за державну зраду

13:59, 14.08.2023
Екс-генерала  СБУ Шайтанова засуджено до 12 років позбавлення волі за державну зраду

До 12 років за ґратами засуджено колишнього генерал-майора СБУ за держзраду та замах на терористичний акт в інтересах держави-агресора (Фото: Телеграм Офіс Генерального прокурора)

На основі доказової бази, зібраної Службою безпеки України, суд виніс обвинувальний вирок колишньому співробітнику СБУ генерал-майору Валерію Шайтанову. Його визнано винним у державній зраді, замаху на вчинення терористичного акту, а також зберіганні боєприпасів та встановлено покарання – 12 років позбавлення волі.

 

Як інформує УМ, про це 14 серпня повідомили пресслужби Офісу генпрокурора та Служби безпеки України.

 

«Таке рішення прийняв сьогодні Шевченківський районний суд м. Києва.

 

Зокрема, Шайтанова засуджено за злочини, передбачені ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

 

Розгляд справи тривав із жовтня 2020 року, після того як СБУ скерувала обвинувальний акт у даному кримінальному провадженні до суду.

 

 

Слідство встановило, що посадовець перебував на агентурному зв’язку під псевдонімом «Бобиль» у полковника фсб рф Ігоря Єгорова. Останній під позивним «Ельбрус» був одним із організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на Донбасі влітку 2014 року», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

Також було встановлено, що Шайтанов збирав і передавав російській стороні інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників, про оперативників і контррозвідників СБУ тощо.

 

Нагадаємо, що контррозвідка СБУ затримала Шайтанова у квітні 2020 року в результаті багатоетапної спецоперації.

 

Як повідомляла УМ, Готували держпереворот в Україні: тюремні строки отримали четверо поплічників Медведчука – СБУ.