На Одещині катували та експлуатували пацієнтів психоневрологічного інтернату

13:34, 13.08.2023
На Одещині катували та експлуатували пацієнтів психоневрологічного інтернату

Під час перевірки Барабойського психоневрологічного будинку-інтернату виявлено купу недоліків та зафіксоване знущання над пацієнтами

Під час огляду Барабойського психоневрологічного будинку-інтернату в Одеській області було виявлено, що одна з пацієнток перебувала в ізольованому приміщенні. Також встановлено, що пацієнтів змушували працювати у закладі за обіцянку "винагороди", зокрема за цукерки та сигарети.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили в Представництві Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Одеській області. 

 

Під час перевірки в інтернаті пояснили, що одну пацієнтку через напад агресії, який стався в неї напередодні, помістили в ізольоване приміщення.

 

При цьому, моніторингова група зазначає, що це зробили без відповідного спостереження за станом пацієнтки та обліку часу ізоляції. 

 

Такі дії персоналу закладу можуть бути розцінені як прояви катування, жорстокого або такого, що принижує гідність, поводження або покарання у розумінні статті 3 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод", – зазначають в Представництві Уповноваженого. 

 

Також під час перевірки виявили: 

·       відсутність укриття в закладі та сигналу оповіщення "повітряна тривога";

·       недотримання мінімальних норм житлової площі;

·       частина кімнат, в яких мешкають підопічні, потребують ремонту;

·       не всі пацієнти забезпечені приліжковими меблями та твердим інвентарем;

·       харчі зберігаються в холодильниках з порушенням температурного режиму та без первинного пакування;

·       порушення права осіб з інвалідністю та маломобільних людей на доступність.

 

Деякі підопічні закладу розповіли, що працівники змушують їх виконувати роботу, зокрема мити інших підопічних, санітарно-гігієнічні приміщення та виконувати роботи по господарству.  Вихованці додали, що за виконану роботу їм видають цигарки та цукерки.

 

"З метою усунення виявлених недоліків до компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", – додали в Уповноваженого. 

 

Як повідомляла УМ, Дніпро у реформуванні соціальної сфери сьогодні попереду бага­тьох територіальних громад. Міністерство соціальної політики визнає її організацію кращою в країні за всіма напрямками. Один iз них — турбота про бездомних. Для людей, які опинилися на вулиці, це час для адаптації в нормальному середовищі, поновлення розірваних соціальних зв’язків.


Із минулого року притулок для бездомних у Дніпрі переїхав з тісного й малопристосованого приміщення в окремий будинок на околиці міста загальною площею понад 500 м кв. Тепер тут може розміститися одночасно 60 осіб — утричі більше, ніж у колишньому приміщенні.