Українські пілоти навчатимуться на новітніх винищувачах F-16 у США

07:35, 12.08.2023
Українські пілоти навчатимуться на новітніх винищувачах  F-16 у США

США відкривають двері для українських пілотів на F-16. (Фото CNN)

Координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі під час брифінгу заявив, що США відкриті для навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 на своїй території. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє CNN.

 

За словами Кірбі, "якщо можливості підготовки в Європі будуть досягнуті", то Сполучені Штати, "безумовно, відкриті для навчання українських пілотів… у США".

 

Як зазначив представник Білого дому, "мине деякий час, перш ніж винищувачі з'являться в Україні і будуть інтегровані в повітряний флот". Водночас Україні також потрібно налагодити "все технічне обслуговування та логістику, щоб мати у своєму флоті такі сучасні літаки, як F-16", додав Кірбі. Він наголосив, що "все це потребує певного часу", а навчання здійснюють англійською мовою.

 

The Washington Post написала, що ВПС США готують приблизно 400 пілотів на F-16 на рік.

 

"Незважаючи на те, що США мають набагато більші можливості для підготовки кадрів, адміністрація [президента Джо] Байдена, на відміну від багатьох інших ініціатив, пов'язаних із підтримкою України з боку Заходу, схоже, має намір надати європейським союзникам можливість очолити зусилля щодо F-16, принаймні зараз", – підкреслили журналісти видання.

 

11 липня на саміті НАТО у Вільнюсі 11 країн та Україна підписали меморандум про створення коаліції з підготовки українських військових льотчиків на винищувачах F-16. В угоді беруть участь Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Великобританія.

 

Як повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, у меморандумі передбачено, що у програмі навчання візьмуть участь українські пілоти  техніки та допоміжний персонал. Крім того, є можливість додати до програми інші типи винищувачів, коаліція також готова розглянути інші способи надання Україні повнофункціональних можливостей F-16, повідомив він.

 

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте домовилися, що в серпні розпочнуть навчання українських пілотів  у Нідерландах. За даними ЗМІ, тоді ж навчання українських пілотів можуть розпочати і в Румунії, для тренувань там уже виділено авіабазу.

 

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, перші F-16 мають з'явитися в повітряному просторі України в першому кварталі 2024 року. У Пентагоні повідомили  що Байден дав зелене світло тренуванням українських пілотів на F-16.

 

У Повітряних силах ЗСУ зазначили, що "льотчики вже зараз хотіли б спакувати валізи й виїхати", але "оголошені терміни – кінець літа, точніших термінів немає". Зелене світло включається поетапно, світлофорів багато, і тому кожен світлофор треба зробити зеленим", – наголосив спікер ПС ЗСУ Юрій Ігнат 9 серпня.

 

Як повідомляла УМ, перша група українських пілотів завершить навчання на F-16 не раніше ніж улітку 2024 року.