До та з чорноморських портів: Україна оголосила тимчасові коридори для суден

15:21, 10.08.2023
До та з чорноморських портів: Україна оголосила тимчасові коридори для суден

Україна оголосила тимчасові коридори для суден, що йдуть до та з чорноморських портів (Фото: Фейсбук ВМС ЗС України)

Тимчасові коридори в Чорному морі Україна оголосила для торговельних суден, що прямують до та з українських портів.

 

Як інформує УМ, про це 10 серпня повідомила пресслужба Військово-морських сил ЗСУ у Фейсбуці.

 

"Згідно з наказом навігаційного доручення ВМС ЗСУ №6 від 08.08.2023 були оголошені нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України. При цьому повідомляється, що протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації", - йдеться в повідомленні.

 

Раніше ці маршрути Україна пропонувала у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом.

 

Крім цього, Міжнародна морська організація закликала РФ дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торгівельному судноплавству в Чорному морі.

 

"Вказані маршрути в першу чергу використовуватимуться для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24.02.2022 р", - додали у ВМС.

 

До проходу ними допускатимуться судна, власники або капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.

 

Нагадаємо, що останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня.

 

Росія в односторонньому порядку вийшла з чорноморської "зернової ініціативи" 17 липня, а після цього неодноразово атакувала портову зернову інфраструктуру.

 

Як повідомляла УМ, Зерновий «коридор затемнень»: чи зможе Україна експортувати збіжжя після виходу росії з угоди.