П’ятиденна війна: 15-та річниця нападу рф на Грузію

10:12, 08.08.2023
П’ятиденна війна: 15-та річниця нападу рф на Грузію

Іраклій Гарібашвілі, прем’єр-міністр Грузії до 15-ї річниці з початку російсько-грузинської війни та окупації Цхінвальського регіону заявив, що чинна влада віддана ідеї мирного об’єднання країни.

 

Як інформує УМ, про це сказано в заяві Гарібашвілі опублікованій на початку доби 8 серпня у своєму Facebook.

 

Прем’єр зазначив, що російська збройна агресія спричинила тяжкі людські втрати, вимушене переміщення людей та окупацію частини території Грузії, що досі є головним викликом для суверенітету і подальшого розвитку країни.

 

"Сьогодні ми вшановуємо світлу пам’ять наших героїчних солдатів і військових, які загинули у війні. Уряд відданий ідеї мирного відновлення територіальної цілісності та об’єднання країни. Нами керує непохитна віра у те, що мирна, об’єднана, сильна, розвинена Грузія – це найкраща перспектива для грузин, осетинців, абхазців та усіх, хто живе у нашій країні, і ми робимо усе для того, щоб швидше втілити це у життя", – заявив Гарібашвілі.

 

Нагадаємо, багато країн, у тому числі Україна, виступили зі своїми заявами ще 7 серпня.

 

Президент України Володимир Зеленський висловив солідарність із Грузією та заявив, що у її випадку також потрібна повна деокупація та покарання агресора.

 

Варто зауважити, існує деяка плутанина у зв'язку з датою початку війни 2008 року. Офіційно днем нападу росії на Грузію в вітчизняному інформпросторі вважається 8.08 2008 року серпня. Ця "красива" дата обігрується у листівках і дописах... але є неправильною. В Тбілісі наголошують, що повномасштабне вторгнення армії рф на грузинську землю почалося ще напередодні – 7 серпня, а отже, і відлік йде не з 8 серпня. Причому в даному разі відмінність у 1 день – вкрай важлива.

 

Вранці 7 серпня 2008 року російські регулярні, не миротворчі військові сили перетнули кордон Грузії через Рокський тунель і вторглися на територію Грузії. Цей факт підтверджується багатьма джерелами, в тому числі інформацією, що просочилася в російську пресу з цілої низки незалежних один від одного джерел.

 

Як повідомляла УМ, Грузія має бути  окупована росією повністю – Медведєв.