Молдова висилає 60 російських дипломатів через шпигунський скандал

13:36, 26.07.2023
Молдова висилає 60 російських дипломатів через шпигунський скандал

Речник МЗС Молдови Даніель Воде. (deschide.md)

Уряд Молдови скорочує кількість акредитованих дипломатів і техніко-адміністративних співробітників посольства рф у Кишиневі скоротять з 84 до 25. Тобто під скорочення потрапили 59 росіян.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили прем'єр-міністр Дорін Речан та глава МЗС Молдови Ніку Попеску під час брифінгів у середу.

 

За словами урядовців, Молдова вирішила обмежити кількість акредитованих дипломатів із росії через шпигунський скандал. Представників російського посольства вже поінформовано.

 

«Стане менше осіб, які намагаються дестабілізувати Молдову», – сказав пан Попеску та зазначив, що протягом багатьох років Молдова була "об'єктом ворожих дій" росії, більшість з яких здійснювалися через посольство у Кишиневі.

 

«Важливо, щоб дипломатичні служби були орієнтовані на розвиток хороших відносин, інакше, коли дії спрямовані на дестабілізацію і вони не пов'язані з дипломатичною діяльністю, це складно. Ми домовилися про необхідність обмежити кількість акредитованих дипломатів із росії», – заявив міністр.

 

Речник МЗС Молдови Даніель Воде згодом навів деталі. За його словами, кількість дипломатичних посад скорочено до 10, а кількість технічних співробітників – до 15.

 

«Це було принципове рішення, про яке кишинівська влада повідомила представника російської федерації сьогодні вранці в Міністерстві закордонних справ», - цитує слова пана Воде видання Deschide.MD.

 

Як повідомляла «УМ», цей крок став відповіддю на розслідування Jurnal TV і The Insider, в якому йшлося, що на даху російського посольства в Молдові встановлено десятки антен і супутникових тарілок, які спецслужби РФ використовують для стеження.

 

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що спецслужби країни поінформовані про ситуацію і згодом вони запропонують «вирішення цієї проблеми».