Підозрюваний ексвійськком Борисов переховується, його оголосять в розшук

00:44, 23.07.2023
Підозрюваний ексвійськком Борисов переховується, його оголосять в розшук

Євген Борисов став символом корупції та мародерства у ТЦК та СП. (facebook.com/OOTCKSP)

Слідчі Офісу генпрокурора планують оголосити у розшук колишнього керівника Одеського регіонального центру комплектування, одіозного полковника Євгена Борисова, який офіційно підозрюється за низкою статей ККУ.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс генпрокурора в ніч на неділю.

 

«Наразі вирішується питання про оголошення підозрюваного в розшук та здійснення приводу з метою розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», - йдеться у повідомленні.

 

Тоді як у ДБР повідомили, що раніше Борисову повідомили про підозру. Але "місцезнаходження підозрюваного уточнюється".

 

Колишнього військкома підозрюють:

 

у набутті особою, уповноваженою на виконання функцій держави активів, вартість яких більш ніж на шість тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує її законні доходи (ст.368-5 КК України);

у нез’явленні вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинене в умовах воєнного стану – вчиненні кримінального правопорушення (ч.5 ст.407 КК України);

в ухиленні військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом обману, вчинене в умовах воєнного стану (ч.4 ст.409 КК України).

 

 

За даними слідства, в період дії воєнного стану члени родини підозрюваного, за його дорученням, придбали автомобілі преміум класу та нерухоме майно у Королівстві Іспанія на загальну суму понад 151 млн грн. При цьому офіційний спільний дохід родини не покриває цих витрат.

 

Окрім того, на початку грудня 2022 року підозрюваний, будучи військовою службовою особою, яка відповідає за мобілізацію в регіоні, виписавшись з військового шпиталю, більш ніж два тижні не з’являвся на військову службу без поважних причин.

 

«У подальшому, в другій половині грудня 2022 року, посадовець, за відсутності визначеного для нього Міністерством охорони здоров’я закордонного лікування, шляхом обману виїхав за межі країни. Разом з членами родини він майже місяць перебував в Республіці Молдова, Туреччині на Сейшельських островах та в Королівстві Іспанія», - стверджують у прокуратурі.

 

У суботу ввечері президент Володимир Зеленський заявив, що Євгену Борисову повідомили про підозру за фактами незаконного збагачення та порушення порядку несення військової служби. "

 

«Правоохоронці доповіли мені про ситуацію з колишнім одеським військкомом. Йому повідомлено про підозру за фактами незаконного збагачення та порушення порядку несення військової служби.

 

Логічно, що самим лише звільненням ця історія не мала завершитися. Державне бюро розслідувань та Офіс генерального прокурора продовжують необхідні слідчі та процесуальні дії. Усі деталі, які можна оприлюднити, правоохоронці обов'язково представлять суспільству», - наголосив глава держави у вечірньому зверненні.

 

Зеленський нагадав, що в Україні триває перевірка військкоматів і додав: "І кожне таке "кабінетне" порушення десь у військовій ієрархії, будь-яка спроба якось там збагатитися принижує наших воїнів, наших героїв. Відповідальність за порушення – неминуча". .

 

Як повідомляла «УМ», днями Національне агентство із питань запобігання корупції НАЗК) склало обґрунтований висновок, що Євген Борисов незаконно збагатився щонайменше на 188 млн грн.

 

У червні Борисова звільнили з посади начальника Одеського обласного ТЦК та СП. Сталося лише після того, як у чергове було повідомлено про те, що родина Борисова під час війни придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів.

 

Державне бюро розслідувань порушило провадження щодо фактів зловживань Борисова.

 

Головнокомандувач ЗСУ Залужний призначив нового керівника Обласного ТЦК та СП – ним став бойовий комбріг Олександр Охріменко.