Контрнаступ пришвидшується, проходимо заміновані рубежі – Зеленський

13:02, 22.07.2023
Контрнаступ пришвидшується, проходимо заміновані рубежі – Зеленський

Зеленський під час спілкування з учасниками форуму в Аспені. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський запевняє, що контрнаступальні дії українських військових пришвидшуються.

 

За його даними, ЗСУ проходять «рубежі замінованості».

 

Як інформує Україна молода, про глава держави заявив під час Аспенського безпекового форуму, передає Офіс президента в суботу.

 

Він зазначив, що Україна планувала контрнаступальні дії навесні цього року. Однак тоді це було неможливо, оскільки не вистачало амуніції, відповідних снарядів, зброї, укомплектованості й натренованості українських бригад на новій зброї.

 

Також очільник держави звернув увагу, що тренувальні місії проходили за кордоном. Крім того, не вистачало й техніки для розмінування. Тим не менш, контрнаступальні дії розпочалися.

 

«Через те, що ми розпочали трішки пізніше, можна сказати, і це буде абсолютна правда, що часу для росії, щоби замінувати вщент нашу землю та побудувати кілька ліній оборони, було більше, ніж потрібно [...] Тому був уповільнений початок контрнаступальних дій. Ми не хотіли втратити наших людей, а військові не хотіли втрачати техніку [...] На сьогодні ми наближаємося до моменту, коли відповідні дії можуть стати трішки швидшими. Тому що проходимо деякі рубежі замінованості», – розповів президент партнерам у режимі відеоконференції.

 

Зеленський нагадав, що Україна потребує великої кількості далекобійної зброї, артилерії, щоб вийти в паритет із російською стороною.

 

«Хотілося б, щоб ми були в артилерії як мінімум однакові, а бажано, щоб були кращими. Зразки західної зброї, зброї НАТО кращі, але її в нас менше. І якщо її менше, то повинен бути хоча б баланс далекобійності. Цього нам не вистачає», – сказав Верховний Головнокомандувач.

 

На його думку, країни-партнери мають також розв'язати питання постачання Україні сучасних військових літаків.

 

«Нам не вистачає сучасних літаків. Я кажу не лише про якість, а й про кількість. Ми дуже вдячні, що світ розблокував питання тренувальних місій. У серпні почнемо. Але дуже важливо, щоб, крім тренування, була сьогодні впевненість, що ми отримаємо ці літаки у відповідній кількості», – наголосив президент.

 

Відповідаючи на запитання представниці уряду Канади Христі Фріланд, глава держави  нагадав, що спілкувався з нею в ті дні, коли російські війська намагалися окупувати Київ, і навіть у той важкий момент він був упевнений, що Україна здобуде перемогу над ворогом.

 

«Тому що правда – на нашому боці. Наші сім’ї – на нашому боці, наші діти, яких ми любимо. Це життя. Тому життя – на нашому боці. І я впевнений, що світ, його єдність – також на нашому боці. Тому я впевнений, що ми переможемо», – резюмував український лідер.

 

Як повідомляла «УМ», ЗСУ вже нищать росіян на фронті касетними боєприпасами, які Україні надали США.