ЗСУ змінили тактику контрнаступу після втрат – NYT

18:15, 15.07.2023
ЗСУ змінили тактику контрнаступу після втрат – NYT

Військам у наступі потрібно втричі більше сил – озброєння, особового складу або того й іншого, ніж тим, хто обороняється. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Збройні сили України змінили тактику ведення контрнаступу. Це зменшило втрати у військовій техніці, проте й уповільнився темп деокупації територій. 

 

Як інформує Україна молода, про це, повідомляє The News York Times.

 

За даними видання, за перші два тижні наступу було пошкоджено або знищено до 20% поставленої на фронт техніки ЗСУ, зокрема західні зразки. Рівень втрат техніки знизився до 10% у наступні тижні завдяки тому, що Україна змінила тактику ведення наступу. Так, ЗСУ зосередилися більше на виснаженні російських сил артилерією і ракетами великої дальності, ніж на атаках мінних полів.

 

“Але ця хороша новина приховує деякі похмурі реалії. Втрати також сповільнилися, оскільки сам контрнаступ сповільнився – і навіть подекуди зупинився, оскільки українські солдати борються з грізною обороною Росії. І попри втрати, українці поки що пройшли тільки п’ять із 60 миль (8 кілометрів із 96), які вони сподіваються подолати, щоб вийти до моря на півдні й розділити контрольовану росіянами територію надвоє”, – пише NYT.

 

Військові експерти, на яких посилається ЗМІ, кажуть, що перші 25 км контрнаступу будуть найважчими, оскільки військам у наступі, як правило, потрібно втричі більше сил – озброєння, особового складу або того й іншого, ніж тим, хто обороняється.

 

Приблизно 4-5 червня, на тлі очікувань великого наступу, Збройні сили України почали “розвідку боєм” на Токмацькому та загалом Таврійському напрямку. У соцмережах з’явилися фото кількох втрачених бронемашин «Бредлі» і танків «Леопард». Водночас ішлося про значні втрати російської армії.

 

11 червня ЗСУ повідомили про звільнення смт Благодатне, а наступного дня – села Сторожеве Волноваського району Донецької області (Великоновосілківська селищна громада, неподалік від адмінмежі із Запорізькою областю), які перебували в окупації з березня 2022 року.


Також у цьому районі, на колишньому Времівському виступі, вже деокупованому села Нескучне та Макарівка.

 
12 червня з’явилося офіційне підтвердження деокупації 4 червня села Новодарівка,  що в Малинівській сільській громаді Пологівського району Запорізької області, поруч з адмінмежею з Донецькою областю, села Левадне далі на південь, а також села Лобкове  на напрямку Токмака.
26 червня було оголошено про те, що ЗСУ також визволили село Рівнопіль  поруч із Благодатним.


Відтак, за офіційними даними, на Таврійському (Бердянському) напрямку деокуповано дев’ять населених пунктів.

 

Як повідомляла УМ, директор обʼєднаного комітету начальників штабів армії США генерал-лейтенант Дуглас Сімс заявив, що ЗСУ продовжують вражати, незважаючи на повільні темпи контрнаступу, що проходить у дуже складних умовах.