Саміт НАТО: Зеленський провів переговори з Шольцом, Трюдо та Сунаком

13:07, 12.07.2023
Саміт НАТО: Зеленський провів переговори з Шольцом, Трюдо та Сунаком

Сунак та Зеленський під час зустрічі на полях саміту НАТО у Вільнюсі. (Фото Офісу президента)

У другий день саміту НАТО у Вільнюсі президент України Володимир Зеленський повідомив, що провів переговори із лідерами Німеччини, Канади та Британії.

 

Як інформує УМ, про це 12 липня повідомив президент України у Телеграм.

 

«Зустріч з паном прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Змістовний початок дня на саміті. Обговорюємо гарантії безпеки для України на шляху в НАТО – маємо розуміння Канади, буде розуміння світу, готуємо важливу безпекову перемогу для України. Вдячний Джастіну і Канаді за посилення наших воїнів бронетехнікою. Є потужні домовленості», – написав Зеленський.

 

 

Володимир Зеленський відзначив принципову позицію Канади щодо відсутності альтернативи членству України в НАТО.  Він також подякував за підтримку Канадою надання гарантій безпеки для України.
 

Крім того, він провів розмову про гарантії безпеки для України на шляху в НАТО з канцлером Німеччини Олаф Шольцем.

 

«Є домовленість про додаткові пускові установки «Петріот» та ракети для них від Німеччини. Це дуже важливо для захисту життя в Україні від російського терору. Вдячний за готовність Німеччини до тривалої, багатолітньої підтримки України та нашого захисту свободи. Тривалі програми підтримки – це найкращий сигнал всім у світі, що наша Європа залишиться простором безпеки та миру», – зазначив Зеленський.

 

 

Глава держави поінформував канцлера про перебіг бойових дій на фронті й поділився оцінкою ситуації в Росії після нещодавніх подій.

 

Президент України також повідомив і про зустріч з прем’єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком.

 

«Наші переговори завжди зміцнюють глобальну безпеку», – прокоментував Зеленський і зазначив, що згодом буде більше новин.

 

Глава держави подякував Ріші Сунаку й Сполученому Королівству за підтримку вступу України до НАТО та участь у наданні нашій країні дієвих гарантій безпеки на період до членства в Альянсі, передає Офіс президнта.
 

Раніше президент Зеленський назвав три пріоритети для української сторони у другий день саміту НАТО у Вільнюсі, в рамках якого відбудеться інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО. За його словами, це нові пакети підтримки для ЗСУ, запрошення в НАТО і гарантії безпеки для України.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський виступив у центрі Вільнюса і підняв прапор з Бахмута.