Одіозному блогеру Шарію повідомили про ще одну підозру в держзраді – СБУ

15:35, 06.07.2023
Одіозному блогеру Шарію повідомили про ще одну підозру в держзраді – СБУ

Шарію, який допомагав фсб робити постановочні відео з допитів українських полонених

Про підозру в держзраді Вінницька обласна прокуратура повідомила блогеру Анатолію Шарію, «який працює на російську пропаганду з Іспанії».

 

Як інформує УМ, про це повідомила 6 липня пресслужба на сайті Служби безпеки України.

 

Про підозру йому повідомили за статтями 28 і 111 Кримінального кодексу України — державна зрада в умовах воєнного стану за попередньою змовою групи людей. За даними слідства, Анатолій Шарій брав участь у підготовці та поширенні постановочних відеороликів, де окупанти допитують українських полонених.

 

Зокрема, Шарій особисто підказував працівникам ФСБ, як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим. А вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього «невигідні» для росії моменти. Потім ці сюжеті росія використовувала для штучної дискредитації України, зокрема й на міжнародній арені.

 

СБУ заявляє, що Шарій співпрацював зі співробітником 5 служби ФСБ Косенком М. Ю., спілкуватись їм допомагав спільник із Севастополя. Спільник — колишній очільник Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов, який на початку цього року вже отримав підозру в державній зраді. Саме від нього Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після монтажу файлів їх погоджували з представником спецслужби рф.

 

Потім Шарій доповнював сюжет власними коментарями й публікував на своїх каналах. Однак сам Шарій у розмовах зі спільником визнає, що попри монтаж приховати поганий стан полонених не вдавалося.

 

Із 2019 року Анатолій Шарій живе в Іспанії, звідки організовує проросійські піаракції та поширює антиукраїнські сюжети.

 

Цьогоріч 16 лютого СБУ оголосила про підозру Анатолію Шарію за двома статтями — держзрада і порушення рівноправності. СБУ називає його російським пропагандистом, який з 2012 року вів підривну діяльність проти України. Сам Шарій назвав справу політичною.

 

Анатолій Шарій — колишній журналіст, який утік з України у 2012 році та отримав політичний притулок у Литві. Згодом почав вести політичний блог в YouTube.

 

Як повідомляла УМ, Партія Шарія заборонена судом.