Рада суддів пропонує перевіряти справи тривалістю понад 5 років

12:58, 06.07.2023
Рада суддів пропонує перевіряти справи тривалістю понад 5 років

У зв’язку з трагічними подіями 5 липня в Шевченківському районному суді Рада суддів України ініціює вивчення стану розгляду судами справ, де обвинувачені (підсудні) утримуються під вартою понад п’ять років.

 

Як інформує УМ, відповідна заява 6 липня оприлюднена на сайті РСУ.

 

"Рада суддів України ініціює вивчення стану розгляду справ у судах, де обвинувачувані (підсудні) тримаються під вартою понад п’ять років, аби в майбутньому не допустити та запобігти подібному розвитку подій. Буде зібрана не лише інформація про кількість таких справ та причини їх тривалого розгляду, а й інформація про стан матеріально-технічного забезпечення цих судів", - наголошується у заяві.

 

У РСУ констатували, що випадок у Шевченківському районному суді міста Києва викрив суттєві проблеми у процедурних питаннях Кримінального процесуального кодексу.

 

"Вони стосуються як недосконалості самого КПК з огляду на можливості зловживання сторонами своїми процесуальними правами, так формалізовану участь у процесах, що передбачають довічне ув’язнення, присяжних. Саме через вибуття з процесу одного присяжного напередодні стадії судових дебатів слухання у справі розпочалися спочатку", - зазначає Рада суддів.

 

У заяві наголошується, що ситуація з тривалим розглядом справ у кримінальних провадженнях, які передбачають участь присяжних, характерна для більшості судів у великих містах України, і "без удосконалення процедурних питань та змін до законодавства не обійтися".

 

Водночас на думку РСУ, ретельного вдосконалення й посилення потребують і механізми конвоювання підсудних та система охорони в судах, особливо тих, які розглядають складні, резонансні, соціально значущі кримінальні справи.

 

За даними РСУ, більшість таких судів не мають достатньо зал судових засідань, належних приміщень для утримання підсудних, що й говорити про належне матеріально-технічне забезпечення більшості судів.

 

"Розумні строки розгляду справ мають стати не тільки рядком у законодавстві України, а й реальною основою для забезпечення законного і справедливого судочинства без порушення прав людини та норм міжнародних конвенцій. Адже розумні строки - це не лише про права підсудних, а і про права потерпілих. Забезпечення цих строків - не лише обов'язок суду, а й обов'язок усіх учасників судового розгляду, сторін захисту та обвинувачення", - наголошується в заяві.

 

У Раді суддів також висловили сподівання на ретельне розслідування правоохоронними органами всіх обставин учорашньої події в Шевченківському райсуді.

 

Як повідомляла УМ, 5 липня у приміщенні Шевченківського районного суду Києва пролунали вибухи.

 

Це сталося під час конвоювання з зали суду Ігоря Гуменюка, якого обвинувачують у скоєнні теракту під Верховною Радою 31 серпня 2015 року. За даними слідства, тоді Гуменюк під час акції протесту кинув у правоохоронців бойову гранату, унаслідок чого загинули четверо нацгвардійців, понад 140 людей зазнали поранень. На засіданні у середу Гуменюку продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Унаслідок вибуху правопорушник загинув, два працівники поліції зазнали поранень.