«Червоний Хрест» не дочекався доступу на лівий берег Дніпра після підриву Каховської ГЕС

14:29, 05.07.2023
«Червоний Хрест» не дочекався доступу на лівий берег Дніпра після підриву Каховської ГЕС

Регіональна директорка МКЧХ у Європі та Центральній Азії Аріан Бауер прибула в Україну, 27 червня 2023 року (Фото: Фейсбук Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні)

Побувати на лівому березі Дніпра після підтоплень, спричинених підривом греблі на Каховській ГЕС, місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні так і не вдалося.

 

Як інформує УМ, про це 5 липня сказала регіональна директорка МКЧХ у Європі та Центральній Азії Аріан Бауер в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

 

«На жаль, поки що нам не вдалося побувати в Херсонській області на Лівому березі. Тому ми продовжуємо вести переговори щодо цього доступу. Це завжди дуже складно. Поки що нам не вдалося потрапити до цих районів. Ми неодноразово просили надати нам доступ туди та проситимемо й надалі», — сказала вона.

 

Бауер заявила, що з перших же годин організація просила надати доступ на Лівий берег річки, «тому що, коли ви бачите те, що ми могли бачити на цій стороні, ми можемо оцінити, що ті самі наслідки трагедії були й на іншому березі».

 

Вона розповіла, що місія МКЧХ в Україні була на зв'язку з владою Херсонщини, Миколаєва та вирішувала, що їм потрібно, щоб зрозуміти, чим можна допомогти.

 

Нагадаємо, підрив Каховської ГЕС стався ще у ніч проти 6 червня. Це призвело до підтоплень територій у Херсонській та Миколаївській областях. Українська влада почала евакуацію людей із постраждалих районів, але підтоплення також зачепили лівий берег Дніпра, який перебуває під контролем окупантів.

 

8 червня Україна й ООН домовилися про евакуацію на окупованому Лівобережжі. Українська сторона запевнила, що надає усі безпекові гарантії ООН для виконання гуманітарних операцій у всій зоні ураження. Але гарантії безпеки також потрібні були від росії. Групи ООН, сформовані в Запоріжжі й Херсоні, мали направити за умови гарантування безпечного проїзду на тимчасово окуповані території з підконтрольної Україні території.

 

Утім, заступник Генсека ООН із гуманітарних питань Мартін Ґріффітс заявив, що росія не допускає їхніх представників на лівий берег Херсонщини, щоб допомогти потерпілим унаслідок підриву Каховської ГЕС. Він зазначив, що просив постпреда росії в ООН Василя Небензю надати «доступ через лінію фронту» для допомоги українцям.

 

В ООН звітували, що змогли доправити харчі й воду в село на Херсонщині, приблизно за 15 кілометрів від лінії фронту.

 

Як повідомляла УМ, Статус «живий»: Червоний Хрест підтвердив факт перебування в російському полоні сотень українців.