Повістка в обмін на диплом: у рф випускникам погрожують буцегарнею

12:53, 05.07.2023
Повістка в обмін на диплом: у рф випускникам погрожують буцегарнею

Коледжі в Інгушетії видають дипломи лише з повісткою до армії.

Дипломи випускникам коледжів у Інгушетії (рф) видають лише разом із повістками. Їх вимагають або підписати, або написати відмову від отримання, за що передбачено адміністративну, а потім і кримінальну відповідальність.

 

Якт інформує УМ, про це пише місцеве видання "Фортанга", посилаючись на джерело, близьке до одного з коледжів.

 

За словами співрозмовника журналістів, без підписання повістки "диплом не видають ніяк".

 

"Або ти отримуєш повістку, або ти підписуєш відмову від повістки. Тобто отримати повістку – це вже означає, тобі в армію треба, а відмова від повістки – це "здрастуй, тюрма, мати рідна", – сказав він.

 

Таку ініціативу було запроваджено після того, як директор коледжу в Нижніх Ачалуках заявив, що з його навчального закладу до армії призвали 30 студентів. Після цього військкомати та чиновники "підхопили ідею", каже джерело.

 

За його словами, студентів змушують особисто приходити до коледжу – немає можливості отримати диплом поштою чи через довірену особу.

 

Якщо випускник відмовляється підписувати повістку, одразу ж складається акт разом із понятими. За першу відмову передбачено адміністративну відповідальність та штраф до 3000 рублів (1,2 тис. грн).

 

За повторну відмову – вже кримінальна відповідальність за "ухилення" від "військової та альтернативної цивільної служби", за що загрожує штраф до 200 тис. рублів (82,5 тис. грн), примусові роботи, арешт або до двох років тюрми.

 

Інгуський юрист Калой Ахільгов сказав "Фортанзі", що навчальні заклади можуть лише вручати повістки, але не виписувати. Охочим уникнути отримання повістки він порекомендував після закінчення бакалаврату чи магістратури брати післядипломні канікули до 31 серпня та надати довідку до військкомату. "Тоді у весняний призов їх не повинні турбувати. І такі "автоматичні" повістки, видані разом із дипломом, втрачають своє значення", – сказав юрист.

 

Як повідомляла УМ, за час війни росіяни написали рекордну кількість скарг на Міноборони рф.