До Нижньої лаври прихильники УПЦ МП не пустили комісію перевірити корпуси

13:17, 04.07.2023
До Нижньої лаври прихильники УПЦ МП не пустили комісію перевірити корпуси

Прихильники московських попів блокують роботу комісії. (Фото: Фейсбук Перший Козацький)

Комісії Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» віряни УПЦ МП 4 липня не дали перевірити та опечатати вивільнені корпуси території Нижньої лаври.

 

Як інформує УМ, про це 4 липня повідомило Міністерство культури та інформаційної політики в Телеграм.

 

Так, Комісія Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» 4 липня мала перевірити та опечатати п'ять корпусів на території Нижньої лаври. Однак на території Лаври зібралися парафіяни УПЦ МП, які не пустили комісію до приміщень. Парафіяни блокували входи до корпусів і співали молитви.

 

Нагадаємо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою Московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час невідомі особи зачиняли приміщення Лаври зсередини та перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.

 

10 березня 2023 року Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив, що із 29 березня розриває зі Свято-Успенським монастирем УПЦ МП договір про безоплатне користування будівлями, розташованими на території заповідника. Попередження стосується будівель Нижньої Лаври, де розташований чоловічий монастир. У Верхній лаврі УПЦ МП користувалася Успенським собором і Трапезною церквою, але договір про їх оренду закінчився 31 грудня 2022 року, його не продовжили. Ці два храми 5 січня повернули в управління держави.

 

30 березня Лавру повернули в управління держави, а 14 квітня заповідник отримав нового очільника Максима Остапенка — колишнього очільника заповідника «Хортиця».

 

25 квітня Господарський суд Києва заборонив перешкоджати роботі комісії в Києво-Печерській лаврі.

 

Як повідомляла УМ, комісія Мінкульту розпочала роботу в Києво-Печерській Лаврі.