Україна планує ратифікувати Римський статут

17:01, 03.07.2023
Україна планує ратифікувати Римський статут

Андрій Костін (третій ліворуч) на відкритті ICPA у Гаазі. (Фото Офісу генпрокурора)

Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС) Україна ратифікує, проте все залежить від готовності парламенту до голосування.

 

Як інформує УМ, про це 3 липня український генеральний прокурор Андрій Костін заявив під час пресконференції в Гаазі, присвяченій відкриттю ICPA (Міжнародного центру з розслідування злочину агресії проти України).

 

"Моя позиція абсолютно тверда: Україна ратифікує Римський статут і буде частиною сім'ї членів Римського статуту МКС. Сподіваюся, що це буде ратифіковано якомога швидше. На практиці наша країна готова це зробити, питання лише в тому, коли парламент буде готовий проголосувати", - сказав Костін.

 

Як зазначив генпрокурор, Україна вже імплементувала повний пакет національного законодавства, що надає Офісу прокурора МКС повноваження для розслідування міжнародних злочинів, скоєних РФ в Україні.

 

Ухвалення Римського статуту буде невід'ємною складовою для України як кандидата до вступу в ЄС.

 

"Відкриття Офісу прокурора МКС в Україні, що вже фіналізується документально... є ще одним свідченням повної кооперації української влади та Офісу прокурора МКС", - наголосив Костін.

 

Як повідомляла УМ, Генпрокурор Костін звільнив керівників прокуратур у п’яти областях.